Biserica Ortodoxă Română NU mai tolerează implicarea clerului în politică

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis un mesaj ferm în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod, pe 5-6 februarie 2025, în care a subliniat că rămâne neutră politic și că nu tolerează implicarea clerului în politica partizană. Biserica a reafirmat că preoții nu pot candida pe liste de partid și că nu va contribui la conflictele politice, fiind un bastion al păcii sociale. Acest angajament vine în contextul unei tensiuni crescute, având în vedere că în timpul campaniilor din 2024, unii dintre înalții ierarhi și preoți au adoptat poziții politice, ignorând directivele Bisericii.

În timpul tumultoasei campanii electorale din 2024, mai mulți episcopi, preoți și călugări din Biserica Ortodoxă Română s-au implicat activ în politică, susținând partide și candidați, în ciuda poziției oficiale a Bisericii. Această implicare a fost considerată de către Sfântul Sinod o gravă încălcare a îndrumărilor stabilite cu privire la campaniile electorale și o abatere de la principiile de neutralitate politică și de promovare a unității și păcii sociale.

Sfântul Sinod a anunțat că va aplica măsuri extrem de severe

Ca urmare a acestor încălcări, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis sancționarea a două personalități importante din ierarhia Bisericii: ÎPS Teodosie al Arhiepiscopiei Tomisului și ÎPS Ignatie al Episcopiei Hușilor. Ambii au fost mustrați public pentru comportamentele lor politice. În plus, mulți preoți și călugări au fost, de asemenea, vizați de sancțiuni, iar mesajul transmis este unul clar: Biserica nu va tolera abaterile de la disciplinele sale interne.

În cazul particular al Arhiepiscopului Teodosie, care a avut mai multe abateri de-a lungul anilor, Sfântul Sinod a anunțat că va aplica măsuri extrem de severe în cazul unei noi încălcări. Arhiepiscopul riscă depunerea din treaptă, ceea ce în limbajul mirenilor ar însemna excluderea sa din rândurile clerului. Această măsură subliniază seriozitatea cu care Biserica abordează respectarea îndrumărilor sale și semnificația integrității instituției în fața provocărilor politice.

Sfântul Sinod a emis un avertisment clar: toți cei care nu vor respecta disciplina bisericească și care vor continua să se implice în politică vor suporta sancțiuni și mai dure, inclusiv excluderea definitivă din cler. Biserica Ortodoxă Română reafirmă angajamentul său față de neutralitatea politică și față de responsabilitatea de a promova un mediu de pace și unitate în rândul credincioșilor săi, lăsând politica la o parte, potrivit stiripesurse.

Ce spune documentul

Potrivit documentului, ,,o bună parte din preoții reclamați sunt cunoscuți deja pentru postările și comentariile lor publice anterioare, în care analizau diferite probleme din societate, inclusiv unele bisericești, nerespectând astfel disciplina comunicării aprobată în Biserica Ortodoxă Română”

Astfel, Biserica:

*„- reamintește faptul că ierarhii, clericii și mirenii au îndatorirea de a respecta cu fidelitate prevederile canonice, statutare și regulamentare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă Română, și că, în caz contrar, vor fi sancționați pentru neascultare și indisciplină conform Sfintelor Canoane și prevederilor statutare și regulamentare”*
(punctul 5 al hotărârii sinodale nr. 6106/2023);

*„- solicită ierarhilor, clericilor, monahilor și credincioșilor mireni să dea dovadă de mai multă responsabilitate în comunicarea publică și le reamintește faptul că, în măsura în care gestionează mijloace proprii de comunicare virtuală (facebook, youtube, instagram, grupuri de whatsapp sau de telegram etc.), ei au următoarele îndatoriri:*

a. trebuie să se exprime întotdeauna cu eleganță, responsabilitate și sobrietatea specifică creștine, fără atacuri la persoană, echilibrat și constructiv;

b. când formulează puncte de vedere proprii, acest lucru trebuie să rezu1te explicit și clar în sensul marcării respectivei postări ca opinie personală și folosirii unui stil adecvat (ex. „părerea mea este …”), iar dacă exprimă o poziție deja formulată de către Biserică pe o anumită chestiune, trebuie să citeze cu acuratețe textul aprobat”
(punctul 6 al hotărârii sinodale nr. 6106/2023);

Prin urmare, prin adresa nr. 12773 din 12 decembrie 2024, Cancelaria Sfântului Sinod a solicitat tuturor eparhiilor să analizeze cu responsabilitate situațiile în care clericii din fiecare eparhie s-au implicat, în mod public, în campania electorală, contrar hotărârilor Sfântului Sinod și recomandărilor făcute de Patriarhia Română și să aplice sancțiuni după caz.