Românii care și-au cumpărat o locuință prin programele Prima Casă sau Noua Casă sunt expuși mai multor riscuri. De exemplu, ratele celor care au luat credite ipotecare cu ROBOR au crescut mult în doar câteva luni. Astfel, se află la un nivel mult mai ridicat decât atunci când au luat credite.

Acești români riscă să rămână fără casă

Nu au fost feriți nici cei cu credite mai recente, a căror dobândă se calculează în funcție de IRCC. Dobânda a crescut considerabil și în acest caz. Totuși, acestea nu sunt singurele riscuri.

În cazul în care rămân fără loc de muncă, se îmbolnăvesc sau trec printr-un accident, persoanele vizate riscă să se trezească în situația în care nu mai pot plăti.

Banca poate începe procedurile de executare silită

În cazul în care rata nu este plătită, banca te poate chema la o discuție pentru a ajunge la o soluție. Totuși, banca poate începe procedurile de executare silită dacă nu se ajunge la o înțelegere.

Acest lucru poate include vânzarea proprietății ipotecate pentru a recupera datoria.

În momentul în care începi să nu mai achiți ratele unui credit ipotecar, reprezentații băncii vor trimite notificări și avertismente pentru a reaminti persoanei vizate cât are de achitat.

Trebuie menționat și că vor apărea dobânzi și penalități pentru fiecare rată întârziată.

În cazul în care valoarea locuinței pierdută este mai mică decât suma pe care banca o are de recuperat, persoana vizată ar putea fi obligată să plătească diferența.

Astfel, orice alt bun riscă să fie și el executat silit. O altă posibilă sancțiune poate fi poprirea pe salariu, până la acoperirea sumei respective.

casa
Casă SURSĂ FOTO: Dreamstime

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani

Amintim că în anul 2023 au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Totodată, programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani.

De asemenea, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 m2, cu preț între 50.000-100.000 euro.

A fost lansat oficial și programul Noua Casă 2024. Suma alocată pentru garanții, aprobată de Ministerul Finanțelor în cuantum de 1 miliard de lei, a fost distribuită celor 16 finanțatori participanți în cadrul programului.