Schimbările climatice amenință să conducă la scufundarea mai multor orașe. Vizată este China. Aici milioane, poate chiar zeci de milioane de oameni pot rămâne fără locuințe. Care este orașul unde ar putea să se producă această uriașă catastrofă?
Aproximativ jumătate dintre orașele din China sunt susceptibile să se afunde în viitorul apropiat.
Conform unui studiu publicat în revista Nature de către un grup de cercetători, aproximativ 16% din suprafața cartografică a marilor orașe chineze se scufundă în prezent cu aproximativ 10 milimetri pe an. De asemenea, aproximativ 45% din aceste orașe sunt afectate de o scufundare la o rată considerată „moderată”, de aproximativ 3 milimetri pe an.
China se scufundă sub ape
Printre orașele afectate din China se numără Beijing. Este una dintre cele mai mari metropole din lume. Sunt vizate de acest pericol și capitalele regionale.
Potrivit cercetătorilor, în ritmul actual, în doar câteva decenii, aproximativ un sfert din teritoriile de coastă ale Chinei ar putea fi amenințate de scufundare sub nivelul mării. Această perspectivă alarmantă ar putea afecta sute de milioane de oameni care locuiesc în aceste regiuni.
Motivul care duce la această catastrofă de proporții
Documentul publicat indică motivele pentru care cele mai mari orașe din China ar putea fi amenințate de scufundare sub nivelul mării. Aceste motive includ o combinație de factori naturali și umani.
Factorii naturali includ adâncimea rocilor de bază ale orașului, care pot influența stabilitatea terenului. De asemenea, schimbările naturale în nivelul apei și eroziunea solului pot contribui la procesul de scufundare.
„Subsidența nu este cu siguranță o problemă doar în China. Multe alte părți ale lumii au aceeași problemă, spune Ding Xiaoli, geodez la Universitatea Politehnică din Hong Kong.
Jakarta se confruntă cu cea mai rapidă afundare din lume
Subsidența apare atunci când terenul se scufundă în raport cu nivelul mării. Acest fenomen este adesea cauzat de extragerea excesivă de apă subterană, rocă sau alte resurse, așa cum am menționat anterior.
Un exemplu elocvent este Jakarta, capitala Indoneziei. Acesta se confruntă cu cea mai rapidă afundare din lume. Din acest motiv, Indonezia a propus mutarea capitalei în altă locație. În același timp, Statele Unite ale Americii se confruntă cu peste 44.000 de kilometri pătrați de teren afectat de subsidență în 45 de state.
În mai mult de 80% dintre cazuri, principalul factor care contribuie la acest fenomen este extragerea excesivă a apelor subterane, adesea pentru scopuri agricole.