Potenţial de creştere pentru credite

Gradul de intermediere financiară (ponderea creditului neguvernamental în PIB) ar trebui să se dubleze până în 2014, ajungând la 50%, a declarat Mugur Isărescu. Pentru a atinge această ţintă, creşterea anuală medie a intermedierii financiare ar trebui să fie de 2,4%, a afirmat Isărescu la o prezentare publicată pe site-ul BNR. La sfârşitul anului trecut, gradul de intermediere financiară din România era de 27,2%, nivelul prognozat pentru acest an fiind de 33,4%. Într

Gradul de intermediere financiară (ponderea creditului neguvernamental în PIB) ar trebui să se dubleze până în 2014, ajungând la 50%, a declarat Mugur Isărescu.

Pentru a atinge această ţintă, creşterea anuală medie a intermedierii financiare ar trebui să fie de 2,4%, a afirmat Isărescu la o prezentare publicată pe site-ul BNR. La sfârşitul anului trecut, gradul de intermediere financiară din România era de 27,2%, nivelul prognozat pentru acest an fiind de 33,4%. Între 2001 şi 2006, intermedierea a avansat, în medie, cu 3% anual, creditul neguvernamental urcând cu 34% pe an, în termeni reali. La finalul lunii iunie, creditul neguvernamental din România se situa la 109,3 miliarde de lei, cu 44,3% peste nivelul din aceeaşi lună a anului 2006.

Potrivit unor date prezentate de BNR la sfârşitul anului trecut, gradul mediu de intermediere financiară din noile state membre ale UE era de 52,2%, iar cel înregistrat de ţările din zona euro de 103,9%. În prezentarea sa, Isărescu arată că intermedierea financiară din Letonia şi Estonia depăşeşte 80% din PIB.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a creditării, guvernatorul BNR estimează că menţinerea trendului crescător al veniturilor gospodăriilor şi aşteptările optimiste asupra situaţiei financiare creează, pe termen scurt, potenţial pentru creditele de consum, iar pe termen lung pentru cel ipotecar. De asemenea, gradul redus de finanţare bancară oferă potenţial de dezvoltare a creditării companiilor. (Mediafax)