Participanții au făcut alegeri mai raționale atunci când au dormit și au luat decizii a doua zi
De exemplu, un studiu realizat în 2024 la Universitatea Duke a constatat că participanții au făcut alegeri mai raționale atunci când au dormit și au luat decizii a doua zi.
Un studiu din 2019 a constatat că, atunci când li se ofereau indicii creierului adormit, cum ar fi sunete legate de o problemă nerezolvată, se părea că îi ajută pe participanți să rezolve acea problemă a doua zi. Acest lucru sugerează că indiciile sonore declanșează creierul adormit în a lucra la o soluție pentru acel puzzle.
Un studiu din 2023 a testat această idee prin învățarea asocierilor între patru elemente diferite legate de un eveniment. Participanții au fost mai capabili să descopere asocieri indirecte după o noapte de somn, ceea ce sugerează că somnul oferă o perspectivă asupra structurii subiacente a evenimentului.
Thomas Edison, care a contribuit la inventarea becului, folosea adesea somnul în timpul zilei pentru a-și stimula creativitatea. Oamenii de știință francezi au pus la încercare afirmația lui Edison în 2021, punând participanții să încerce să rezolve o problemă de matematică cu o regulă ascunsă care le-ar permite să o rezolve mult mai repede.
După ce au adormit, participanții au fost testați din nou cu privire la problemă, constatându-se că cei care au dormit puțin au fost mai capabili să descopere regula ascunsă.
Mulți participanți au raportat hipnagogie
În timpul acestei perioade crepusculare dintre veghe și somn, mulți participanți au raportat hipnagogie, imagini asemănătoare viselor care sunt comune în timpul debutului somnului. În 2023, cercetătorii au investigat dacă conținutul hipnagogiei era legat de cele trei sarcini creative centrate pe tema unui copac pe care participanții lor le-au efectuat chiar înainte de a adormi.
Ei au constatat că rezolvarea creativă a problemelor a fost îmbunătățită atunci când imaginile hipnagogice au implicat copaci, sugerând că imaginile i-au ajutat să rezolve problema.
În concluzie, somnul joacă un rol crucial în rezolvarea problemelor și în creativitate, potrivit MedicalXpress.