Poți intra la facultate sau te poți angaja fără diploma de bacalaureat. Cât de mari sunt salariile

diplomă de bacalaureat

SURSA FOTO: facebook.com/AnnelieseBrandiburu

Poți intra la facultate și te poți angaja FĂRĂ diploma de bacalaureat! Da, este posibil. Ce facultăți primesc elevi care n-au trecut „examenul vieții”? Unde se pot angaja românii care n-au obținut (încă) diploma de bacalaureat?

Poți intra la o facultate, fără diplomă de bacalaureat

Există facultăți în România care NU cer diplomă de bacalaureat candidaților săi.

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat pot urma o formă de învățământ superior. Este vorba despre învățământul terțiar non-universitar, organizat în cadrul colegiilor din instituțiile de învățământ superior acreditate. Acest tip de învățământ durează între un an și trei ani, în funcție de complexitatea calificării.

Învățământul terțiar non-universitar este organizat în școli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică și în colegii din instituțiile de învățământ superior acreditate:

  • Universitatea Tehnică de Construcții București – Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB;
  • Universitatea „Spiru Haret” București – Colegiul Universitar „Spiru Haret”;
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului – Colegiul de Învățământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT;
  • Universitatea din Pitești – Colegiul UPIT;
  • Universitatea „Eftimie Murgu” – Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reșița;
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN;
  • Universitatea „Ovidius” din Constanța – Colegiul Universității Ovidius;
  • Universitatea Danubius Galați – Colegiul Danubius;
  • Universitatea din Petroșani – Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET.

Unde te poți angaja fără diplomă de bacalaureat?

De altfel, de poți angaja chiar dacă n-ai promovat „examenul vieții”. Pe piața muncii din România nu contează doar diplomele, ci dorința de învățare, experiența practică și aptitudinile personale. Cei care n-au diplomă de bacalaureat se pot munci în construcții, HoReCa, logistică, retail și transport.

Construcții. Pentru un post de muncitor în construcții, este necesar să ai abilități practice solide și rezistență fizică. Pentru a obține o calificare de zugrav, ipsosar, tapetar sau vopsitor sunt necesare minim opt clase finalizate și cunoașterea meseriei atât la nivel teoretic, cât și practic. Salarii variază între 800 de euro net – 1.300 de euro net.

HoReCa. Restaurantele, cafenelele și hotelurile caută bucătari și ajutor de bucătar, chelner, barman. Ofertele salariale variază între 600 de euro și 1200 de euro.

Logistică. În domeniul serviciilor de logistică, poți deveni curier pentru companii de curierat și livrare de mâncare. Poți opta și pentru un post de gestionar depozit, unde vei lucra în depozite. Vei avea nevoie de abilități organizatorice pentru gestionarea stocurilor și a inventarului. Ofertele salariale sunt între 700 de euro – 900 de euro, potrivit BestJobs.

Retail. Poți fi vânzător sau lucrător comercial în diverse magazine. Ofertele salariale variază între 650 de euro-900 de euro. Poți fi și casier în supermarketuri sau alte puncte de vânzare, unde vei gestiona plățile și vei interacționa direct cu clienții.

Transport. În domeniul transportului, poți lucra ca șofer de taxi/ridesharing/camion, dacă ai permis auto și o licență specială. Un șofer de camion, de exemplu, are un salariu lunar între 900 de euro- 1.200 de euro net.