Poţi lua acest permis de conducere cu 3 ani mai devreme! Informaţie pentru toţi şoferii din România

permisul auto

SURSA FOTO: Capital

Schimbare importantă în România! Ce tip de permis poate fi obţinut mult mai devreme, începând cu acest an? O serie de schimbări au intrat în vigoare începând cu prima zi a noului an. Iată tot ce trebuie să ştie conducătorii auto din ţara noastră.

Veşti bune pentru şoferii din România! Pot obţine acest act mult mai uşor din 2023.

Este vorba despre certificatul de calificare profesională, care va putea fi obţinut mai uşor începând cu acest an.

În plus, potrivit noilor reglementări legislative, şoferii din România au inclusiv alternativa online pentru verificarea sancţiunilor primite.

Rămân în vigoare şi măsurile aprobate anul trecut în domeniul rutier, dar pentru următoarea perioadă nu se anunţă o creştere a cuantumului amenzilor.

Aşadar, potrivit noii legislații intrate în vigoare în România, vârsta minimă pentru cei interesați să devină șoferi profesioniști a fost redusă de la 21 la 18 ani pentru obținerea permisului de conducere a camioanelor și de la 24 la 21 de ani în cazul autobuzelor.

Cât priveşte istoricul sancțiunilor rutiere, începând cu luna aprilie 2023, toți șoferii vor avea acces permanent la acest istoric, printr-o verificare online pe site-ul Inspectoratului General al Poliției.

Poliţia Locală a primit puteri sporite! Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2023?

Au intrat în vigoare și reglementările care permit inclusiv polițiștilor locali să ceară informații despre identitatea șoferilor care conduc mașini împrumutate. Dacă aceste solicitări sunt ignorate, proprietarii mașinilor riscă amenzi cuprinse între 1300 și 2900 de lei.

Un alt element important de care şoferii trebuie să ţină cont priveşte măsura prin care reprezentanții Poliției Rutiere pot să dispună ridicarea mașinilor staționate neregulamentar, indiferent dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

O altă schimbare binevenită pentru şoferii din România priveşte formularul de constatare amiabilă în caz de accident. Acesta poate fi acum completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, printr-o aplicație gratuită, descărcată de pe telefonul mobil.

În privința sancțiunilor financiare rutiere, acestea nu se vor înăspri anul acesta, după ce Guvernul a plafonat prin ordonanțe succesive punctul de amendă la 145 de lei.

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie. În ciuda acestui fapt, în 2023, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere, ceea ce înseamnă că punctul de amendă nu a mai crescut la 300 lei, odată cu majorarea salariului minim ce a intrat în vigoare din ianuarie 2023, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei.