Experții confirmă că acesta este un fenomen real. Cunoscută sub numele de sindromul ”inimii frânte” sau cardiomiopatie Takotsubo, această afecțiune este declanșată de stresul emoțional sau fizic intens și imită simptomele unui atac de cord. Numele „Takotsubo” provine din cuvântul japonez pentru o capcană pentru caracatiță, deoarece afecțiunea face ca ventriculul stâng al inimii să capete o formă asemănătoare unui balon atunci când este văzut în studiile imagistice.
Înțelegerea acestei afecțiuni este importantă, deoarece durerea de inimă nu este doar emoțională, ci și corpul o poate simți și fizic.
Wahaj Aman, medic cardiolog la UTHealth Houston și Memorial Hermann Health System, explică ce este de fapt această afecțiune și răspunde la întrebarea „putem muri de inimă frântă?”, scrie Thehealthy.
Ce este sindromul ”inimii frânte”
Dr. Aman explică „Sindromul inimii frânte, cunoscut și sub numele de cardiomiopatie indusă de stres, imită de obicei un atac de cord.”
Spre deosebire de un atac de cord adevărat, atunci când pacienții sunt evaluați în laborator, arterele lor nu prezintă de obicei blocaje semnificative sau boală coronariană.
Sindromul ”inimii frânte” este adesea declanșat de evenimente emoționale grave sau de stres fizic sever. În timp ce mecanismele exacte sunt încă studiate, cercetătorii cred că o creștere bruscă a hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina, copleșește, temporar, inima, ducând la anomalii ale funcției sale.
Cât de periculos este sindromul inimii frânte
„Riscul de a muri este de aproximativ 20%, dar mai mulți factori, cum ar fi vârsta, severitatea insuficienței cardiace și prezența altor probleme de sănătate, pot agrava prognosticul”, spune dr. Aman. Vestea bună este că majoritatea pacienților se pot recupera complet în doar una până la patru săptămâni.
Simptomele sindromului inimii frânte
Simptomele sindromului inimii frânte le pot imita pe cele ale unui atac de cord, făcând adesea dificilă diagnosticare, fără evaluare medicală. Cele mai frecvente simptome includ:
Dureri în piept
Dificultăți de respirație
Leșin
Alte simptome potențiale pot include:
Bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
Oboseală
Transpiraţie
Amețeli
Greață sau vărsături
Cauzele sindromului inimii frânte
Dr. Aman evidențiază mai mulți factori declanșatori comuni pentru sindromul inimii frânte, inclusiv:
Vești proaste neașteptate
Durerea pierderii unei persoane dragi
Despărțire, divorț sau infidelitate
Conflicte familiale
Abuz domestic
Pierderi financiare
Un diagnostic medical devastator
Accidentare
Cine este expus riscului
„Femeile sunt afectate mai mult decât bărbații”, notează dr. Aman. Un studiu din 2021 publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, care a analizat peste 135.000 de cazuri de sindrom al inimii frânte între 2006 și 2017, a constatat că femeile au reprezentat 88,3% din cazuri, cea mai mare incidență în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani.
Cum este diagnosticat
Conform dr. Aman, ”pacienții sunt duși la laboratorul de cateterism unde se efectuează o angiografie coronariană”. O angiografie coronariană este un test imagistic specializat care utilizează colorant de contrast și raze X pentru a vizualiza arterele care furnizează sânge inimii. Ajută medicii să determine dacă blocajele sau arterele îngustate cauzează simptomele.
Pe lângă angiografie, medicii efectuează adesea o ecografie cardiacă, cunoscută și sub numele de ecocardiogramă, care dezvăluie de obicei mișcarea scăzută în partea inferioară sau la vârful inimii. Dr. Aman notează: „Aceasta este ceva clasic pentru sindromul inimii frânte”.
Care este tratamentul
Dr. Aman explică că tratamentul pentru sindromul inimii frânte este în primul rând de susținere, ceea ce înseamnă că se concentrează pe gestionarea simptomelor. Această abordare poate include monitorizarea atentă și furnizarea de medicamente sau intervenții după cum este necesar pentru a stabiliza pacientul.
De exemplu, dacă un pacient dezvoltă insuficiență cardiacă – o potențială complicație – pot fi prescrise medicamente pentru a îmbunătăți funcția inimii.