Mare atenție la aceste site-uri! Copiază identitatea brandurilor cunoscute. Vă pot fi furate datele
Potrivit informațiilor transmise pe pagina de socializare a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ProDefence au identificat în weekend două astfel de inițiative frauduloase care se folosesc de branding-ul Raiffeisen Bank, respectiv OLX Romania.
„Atenție la site-urile care găzduiesc pagini de #phishing ce copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute în România, din zona bancară, magazine online ori platforme de tip marketplace!
Prietenii de la ProDefence au identificat în weekend două astfel de inițiative frauduloase care se folosesc de branding-ul Raiffeisen Bank, respectiv OLX Romania.
Unde te poți instrui pentru a identifica din timp tentative de fraudă din mediul online? Intră pe https://sigurantaonline.ro, fă testul și vezi cât de pregătit ești pentru a evita cele mai întâlnite amenințări de pe net! Actualizează-ți ulterior informațiile de securitate pe care ai văzut că nu le stăpânești, tot de pe site.
#SigurantaOnline este o campanie de conștientizare derulată la nivel național de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, care are ca principal obiectiv crearea unei rutine de securitate pentru utilizatorul obișnuit din România, o rutină care să-l facă mai puțin vulnerabil în fața amenințărilor din ce în ce mai dese și mai complexe”, a scris DNSC pe Facebook.
Atenție și la următoarele postări
De asemenea, DNSC a atras atenția și asupra postărilor cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, acestea fiind capcane de tip phishing create de hackeri.
„Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, unele propagate pe social media prin postări sponsorizate. Acestea sunt capcane de tip scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook (ex: Media OR). Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie (ING Romania, News.ro) sau a unor persoane publice cunoscute (Mircea Bravo, Marcel Pavel sau Ştefan Mandachi).
Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul de navigare pe internet! Evitaţi accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective. Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid dacă o faceţi! Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig către reţeaua socială în spaţiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut maliţios. Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro”, a mai explicat DNSC.