Procedura de cerere pentru a obține banii de pensie trebuie să fie inițiată la instituția țării în care pensionarul locuiește în momentul de față. Acest lucru poate fi realizat și în ultima țară în care și-a desfășurat activitatea.

Trebuie urmată o procedură pentru a nu pierde banii de pensie

Potrivit informațiilor publicate de Europa.eu, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în mai multe țări din UE, în funcție de locațiile unde pensionarul a lucrat.

Cererea de pensionare trebuie depusă la casa de pensii din țara în care locuiește sau din ultima țară unde a lucrat. Totuși, pensionarul trebuie fie atent dacă nu a lucrat niciodată în țara în care locuiește.

În aceste cazuri, casa de pensii va înainta cererea către țara unde pensionarul a lucrat ultima dată. Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile plătite în toate țările.

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare.

În cazul în care nu primește formularul, pensionarul trebuie să contacteze casa de pensii pentru a vedea dacă s-a trimis automat.

Pensionari
Pensionari/SURSA FOTO: pexels.com

Sunt necesare mai multe documente

Sunt necesare mai multe documente, în funcție de țara unde locuiește pensionarul. În general, acesta trebuie să furnizeze datele bancare și un document de identificare.

Amintim că vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta.

„Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective”, notează sursa menționată.

În acest context, pensionarul ar trebui să afle din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care a lucrata.

Dacă nu se pensionează simultan, valoarea pe care o va primi s-ar putea modifica. Sursa menționată recomandă consilierea cu autoritățile din care țara unde locuiește pensionarul sau țările în care a lucrat.

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor. Astfel, să ia în calcul toate perioadele în care a lucrat în alte țări din UE, ca și cum ar fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.