Din cauza facturilor uriașe la energie, tot mai mulți români au început să fie din ce în ce mai îngrijorați. Specialiștii ne atrag spun că neachitarea facturilor în termen de 30 de zile ne poate lăsa fără casă.
La ce trebuie să fim extrem de atenți?
Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce trebuie să facă românii atunci atunci când primesc o astfel de factură.
„Evident că nimeni nu o să ne spună că, de fapt, discutăm și de clauze abuzive în contractele de furnizare a energiei electrice însă, peste toate, discutăm despre un abuz dar și despre ilegalitatea emiterii facturilor la niște preturi astronomice și care nu au corespondent în realitatea obiectivă.
Să aveți în vedere pentru moment, următoarele:
- Notificăm în scris furnizorul de energie și contestăm întinderea valorii facturii;
- Solicitam furnizorului de energie sa pună la dispoziție metrologia contorului și verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva apare o discrepanță;
- Dacă nu primim răspuns favorabil în maxim 15 zile, trimitem plângerea la ANRE la departamentul de protecție a consumatorului sau direct la ANPC;
- În paralel deschidem o acțiune În instanță pentru anularea facturilor”, spune avocatul.
O regularizare care depășește 3 luni este ilegală
Totodată, avocatul Adrian Cuculis mai spune că facturările pe baza consumului de energie electrică măsurat nu trebuie să depășească 3 luni. Astfel, de exemplu, o regularizare făcută la mai bine de 4 ani de zile este profund ilegală.
De asemenea, avocatul ne avertizează că neplata facturii poate atrage executarea silită, conturi blocate și chiar și casa scoasa la vânzare.
„Deși pare ireal, este bine să vă atrag atenția asupra acestei mârșavii naționale. Facturile la energia electrica vă pot arunca în strada.
Ce faci dacă nu poți să plătești factura și nu știi nici de ghidul de contestare? După 30 de zile, ai casa scoasă la vânzare fiindcă n-ai plătit curentul. Totul devine absurd și asta este posibil cu ajutorul legii
Art. 42 alin.( 6^1) din legea din legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice arata ca – Factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu”, arată avocatul.
Ce trebuie să facem în aceste situații?
Avocatul Adrian Cuculis a spus clar ce trebuie să facem în această situație.
„Primul pas – Solicităm furnizorului de energie sa pună la dispoziție metrologia contorului și verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva apare o discrepanță;
În primul rand, înainte de a ne adresa instanței de judecată cu o cerere de anulare a facturilor de energie electrică, trebuie să știm că avem obligația de a încerca rezolvarea problemei, chiar cu furnizorul de energie electrică.
Atenție, dacă vrem sa ajungem cu plângerea la ANRE, este obligatoriu sa urmam acest pas.
Oricum, avocatul specializat în legea energiei electrice și a gazelor naturale va îndruma exact și va face notificarea ca atare către furnizor.
Pasul doi – Dacă nu primim răspuns favorabil în maxim 15 zile, trimitem plângerea la ANRE la departamentul de protecție a consumatorului sau direct la ANPC; Este posibil ca ANRE, în condițiile proprii, să suspende dreptul furnizorului de a ne tăia energia electrică până la soluționarea cauzei;
ANRE are dreptul să facă investigații la furnizori si la distribuitori și să constate încălcarea legii 123/2012 și ca atare, până atunci, plata facturii este suspendată.
Trebuie să știți că fie că sunteți persoană fizică sau persoana juridică, aveți dreptul de a depune plângere la ANRE.
Pasul trei – deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor sau și mai sigur pentru anularea clauzelor abuzive din contract.
Acțiunea în instanță poate să fie deschisă și cerută pe calea ordonanței președințiale, inclusiv suspendarea efectelor a ceea ce înseamnă obligația de plată a facturii, asta doar dacă nu am apelat la ANRE.
Practic, în instanță se cere metrologia, se verifică contractul de furnizare a energiei electrice din punct de vedere al clauzelor abuzive care permit modificarea tarifului la kwh și practic, în ceea ce privește pe consumator, poate să solicite inclusiv un raport de expertiză cu privire la contorul electric.
Acțiunea trebuie să vizeze anularea facturilor colosale sau reducerea lor la o valoare normală.”, mai scrie avocatul Adrian Cuculis pe indrumari-juridice.eu.