Poți rămâne fără permisul de conducere! Toți șoferii din România trebuie să știe asta

amendă

SURSA FOTO: Dreamstime

Amenzi dure pentru șoferii care nu respectă legislația! Sancțiunile în acest caz pot ajunge încep de la un an de închisoare și ajung până la 5 ani în spatele gratiilor.

Legislația în vigoare prevede sancțiuni diferite pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului, în funcție de nivelul de alcoolemie din sânge. În cazul în care este depistat cu un nivel ridicat de alcoolemie când te afli la volan, riști să te confrunți cu consecințe legale grave.

Pedepse mai dure dacă ești prins băut la volan

Șoferii depistați cu o cantitate mică de alcool în sânge, vor primi doar o amendă și vor avea permisul de conducere suspendat. Însă, în cazul în care șoferul verificat de polițiști este depistat cu o concentrație mai mare de alcool în sânge, se trezește cu dosar penal și riscă să fie trimis în judecată, cu posibilitatea de a primi pedepse dure, inclusiv închisoarea.

Concret, pentru o concentrație de alcool în aerul expirat de până la 0,40 mg/l, vei primi o amendă contravențională și ți se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile. Cuantumul amenzii poate varia însă între 1.305 lei și 2.900 lei, în funcție de punctele de penalizare acumulate.

Dacă nivelul de alcoolemie depășește 0,40 mg/l în aerul expirat, atunci ți se va suspenda permisul de conducere, vei primi o amendă și ți se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Ce se întâmplă dacă refuzi testarea?

De asemenea, în cazul în care conduci cu o concentrație de alcool peste limita legală și refuzi testarea cu etilotestul sau analizele de sânge, vei fi supus sancțiunilor prevăzute de lege pentru această situație.

„Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5.