Îți poți prezice viitorul cu un chatbot de inteligență artificială
Denumit Life2vec de către creatorii săi, chatbot de inteligență artificială vă poate spune tot felul de „evenimente de viață” de sănătate și sociale pe care le puteți experimenta în următorii ani.
„Ar putea prezice rezultatele în materie de sănătate”, a declarat pentru AFP Sune Lehmann, profesor la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și autor principal al studiului life2vec.
„Deci ar putea prezice fertilitatea sau obezitatea, sau poate că ar putea prezice cine va face cancer sau cine nu va face cancer. Dar ar putea, de asemenea, să prezică dacă vei face mulți bani”, mai spune acesta.
Spre deosebire de alte modele de predicție a vieții și a sănătății, Life2vec funcționează într-un mod similar cu ChatGPT, unde utilizatorii pot purta conversații cu el.
„Dintr-o anumită perspectivă, viețile sunt simple secvențe de evenimente: Oamenii se nasc, merg la pediatru, încep școala, se mută într-o nouă locație, se căsătoresc și așa mai departe”, a adăugat Lehmann, potrivit The Sun.
Acesta răspunde la acele mari întrebări despre viață pe care toată lumea vrea să le știe, dar la care nu s-a obținut un răspuns până acum.
Avertisment privind versiuni frauduloase ale chatbot-ului
Din păcate, infractorii cibernetici încearcă să monopolizeze această curiozitate umană de a vedea sau de a calcula viitorul.
Cercetătorii din spatele proiectului au avertizat publicul că au început să apară pe internet aplicații și site-uri web duplicat dubioase. Acestea pretind că sunt chatbot-ul original Life2vec AI sau spun că oferă un serviciu similar.
Cu toate acestea, software-ul Life2vec este în prezent privat și nu este disponibil pe internet, au confirmat cercetătorii.
Aceste site-uri dubioase sunt, probabil, o stratagemă pentru a fura datele oamenilor și alte informații sensibile, cum ar fi adresa de e-mail, numărul de telefon sau detaliile cardului de credit. Ele pot fi folosite chiar și pentru a răspândi programe malware.
Life2vec a fost creat de oameni de știință din Danemarca și din SUA, care i-au furnizat un registru cu datele a șase milioane de cetățeni danezi între 2008 și 2020.
În comparație cu ChatGPT, acest model de inteligență artificială folosește informații precum venitul, profesia, locul de reședință, accidentele și istoricul sarcinilor.
Atunci când a fost testat pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020, cercetătorii au constatat că predicțiile sale au fost cu 11% mai precise decât cele ale oricărui alt model de inteligență artificială existent.