Canciula face prăpăd în România. Oamenii cad pe stradă iar medicii fac față cu greu cererilor venite din partea celor care cer ajutorul în aceste zile. O greșeală făcută de mulți dintre noi în zilele arzătoare de vară ne poate pune viața în pericol. Prima ține de un lucru de care suntem sfătuiți să ținem cont în fiecare vară. Este vorba de consumul de lichide. Un al doilea, are legătură cu expunerea prelungită la soare.
Deshidratarea și expunerea la soare, risc de șoc termic care poate fi fatal pe caniculă. Zilele caniculare au pus stăpânire pe România. La aceste ore, primim vești despre temperaturile record care par să caracterizeze prognoza meteo din perioada următoare. Nu de puține ori am auzit cum medicii repetă până la obsesie cuvinte precum hidratare și expunere la soare. Asta pentru că, dacă facem greșeala să nu ținem cont de ele, putem ajunge chiar să ne punem viața în pericol.
Pentru sutele de persoane care au căzut pe stradă pe timp de caniculă, cauza a reprezentat-o deshidratare. pentru altele, expunerea la soare exact atunci când nu era indicat, și-a spus categoric cuvântul.
Cum vă puteți da seama că suferiți de deshidratare?
Primul semn că suferiți de deshidratare este senzația de sete. O deshidratare ușoară poate însemna o gura uscată, dureri de cap, oboseala și lipsa de energie. Un alt simptom comun este senzația de slăbiciune în picioare. Daca nu mergeți suficient de des la toaletă, atunci e posibil să fiți ușor deshidratat.
Există și un alt tip de deshidratare, denumită moderată. Aici vom simți cum scade tensiunea, se modifica nivelul de electroliți în special sodiu și potasiu, avem tulburări de ritm cardiac, scade perfuzia renala și apare riscul de insuficienta renala acuta. Semnele deshidratării severe sunt recunoscute printr-o stare de confuzie sau dezorientare, buze albastre și pulsul, dar și respirația devin rapide.
Deshidratarea severa este categoric periculoasă. Ea necesită intervenția de urgență a medicilor. În plus, Ddeshidratarea și expunerea la soare duc la riscul de apariție a socului termic care poate fi fatal.
Pentru a evita să ajungi să ai probleme de sănătate mai ales pe timp de caniculă, bea minimum doi litri de apă pe zi. Nu aştepta să ți se facă sete pentru că dacă bei apă doar atunci când îţi e sete, înseamnă că eşti deja deshidrat. Evită cofeina și alcoolul precum și sucurile. Încearcă să mânânci cât mai multe fructe și legume și consumă salate de câte ori poți.