Așadar, Daniel Zamfir a explicat că legea dării în plată este importantă pentru românii cu credite la bancă. În primul rând, îi va ajuta pe cei care „sunt într-o situație critică”. Sunt vizate persoanele care nu au mai putut să-și plătească ratele la bancă și apelează la acest mecanism.

Legea dării în plată este importantă pentru românii cu credite la bancă

Persoanele interesate apelează la acest mecanism în sensul de a renunța la imobilul achiziționat. Astfel, se „stinge” orice datorie pe care o au la bancă, potrivit senatorului.

„Legea dării în plată – și aici vă mulțumesc pentru ocazia de a le transmite oamenilor un lucru extrem de important – îi ajută astăzi nu numai pe cei care sunt într-o situație critică, care, nemaiputând să-și plătească ratele la bancă, apelează la acest mecanism în sensul de a renunța la imobilul achiziționat și, cu ocazia asta, să se stingă orice datorie pe care o au la bancă”, a declarat Daniel Zamfir, conform DCNews.

Legea oferă posibilitatea de a reechilibra contractul

De asemenea, acesta a explicat că legea oferă posibilitatea de a reechilibra contractul. Potrivit mecanismului, persoanele vizate pot face o notificare către bancă în momentul în care a crescut rata cu mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului.

Astfel, va fi realizată o reechilibrare a contractului. La rândul ei, banca este obligată să elimine toată acea supraîndatorare, potrivit senatorului. Acesta le-a recomandat apoi românilor să nu plătească mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului.

Mecanismul este „o pârghie”, un mecanism de apărare împotriva ratelor la bancă. Astfel, banca va fi obligată să elimine supraîndatorarea, în momentul în care creșterea este mai mare de 50%.

„Vreau să știți că legea dării în plată vă oferă și posibilitatea de a vă reechilibra contractul. Prevede foarte clar că atunci când ți-a crescut rata cu mai mult de 50%-  vă rog rețineți! – dacă v-a crescut rata cu mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului, faceți o notificare către bancă, de reechilibrare a contractului, iar banca este obligată să vă elimine toată acea supraîndatorare.

Niciodată să nu plătiți mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului. Este o pârghie pe care o aveți, un mecanism care vă apără de creșterea ratelor la bancă. Dacă v-a crescut cu mai mult de 50%, notificare de reechilibrare și banca este obligată s-o facă”, a mai spus Daniel Zamfir.