Imagini fără precedent din China, unde după două săptămâni de ploi abundente, inundațiile au distrus tot în calea lor. Ultimele informații arată că cel puţin 12 oameni au murit în capitala provincială Zhengzhou, cu peste 12 milioane de locuitori, şi alţi patru în oraşul din vecinătate.
Totodată, în crusul zilei de miercuri, mai multe zone din provincia Henan din China s-au aflat sub ape, scrie Reuters. Meteorologii avertizează și ei subliind faptul că acestea ar fi fost cele mai abundente ploi din ultimii 1.000 de ani.
Sursa citată mai precizează că 14 rezervoare s-au revărsat provocând alunecări de teren şi inundaţii.
În ceea ce privește situația din provincia Henan, unde trăiesc aproximativ 94 milioane de oameni, aici a fost emisă o alertă meteo de cel mai înalt nivel, după ce a plouat în trei zile cât într-un an. Precipitaţiile au atins între 5 şi 25 de centimetri.
Potrivit agenției de presă Xinhuat, aproape 200.000 de persoane au fost transportate în adăposturi. Totodată, metroul a fost inundat, mai multe drumuri au fost distruse, iar zborurile au fost și ele suspendate.
Imagini fără precedent din infern
Clipurile publicate pe social medi arată mașini luate de apă, dar și lanțuri umane care încearcă să îi ajute pe cei blocați în clădiri. Persoanele anunțate decedate până acum sunt cele care se aflau în vagoanele de metrou unde apa le-a ajuns călătorilor până la brău. Totodată, în alte clipuri se văd călători ţinându-se se bare pentru a nu fi luaţi de apă.
Un supraviețuitor a declarat că nici măcar nu mai avea aer în momentul în care apa l-a surprins în metrou.
„Apa mi-a ajuns până la piept. M-am speriat, dar cel mai îngrozitor lucru nu a fost apa ci faptul că nu mai aveam aer”, a spus un supravieţuitor.
7月20日晚,郑州暴雨地铁5号线一车厢多人被困,水位淹过肩膀。根据郑州地铁晚上发布的消息,受持续暴雨影响,郑州地铁全线网车站已暂停运营服务,消防人员正在救援。 pic.twitter.com/wCiz7TGhki
— The Paper 澎湃新闻 (@thepapercn) July 20, 2021
Cartierul general de control al inundaţiilor din Zhengzhou trage și el un semnal de alarmă. Sursa citată a declarat că stocarea apei la rezervorul Guojiazui prezintă „un risc major” de prăbuşire a barajului, iar guvernul local ordonă evacuarea.
Totodată, în cursul zilei de miercuri, la fața locului s-a prezentat o divizie a armatei chineze pentru a efectua explozii de urgenţă şi devierea inundaţiilor.
Amintim faptul că evenimente meteorologice extreme au avut loc în multe părţi ale Chinei în această vară. De asemenea, în luna iunie, oraşul Hotan, din regiunea îndepărtată a Xinjiangului, a înregistrat precipitaţii record, determinând un rezident să comenteze că „precipitaţiile sunt echivalente cu totalul precipitaţiilor din ultimii doi ani”.