Cod galben de inundații în România

Specialiștii în hidrologie au emis o avertizare de tip Cod galben pentru inundații. Avertizarea valabilă marți, pe cursurile râurilor Lăpuș din Maramureș și Crișul Alb din Hunedoara și Arad.

Especialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au revizuit avertizarea emisă pentru râurile din regiunea nord-vest și vest a țării.

Așadar, marți, între orele 10:00 și 24:00, va fi în vigoare codul galben pentru următoarele sectoare ale râurilor:

  • Lăpuș – tronsonul situat în aval de punctul de confluență cu râul Cavnic (județul Maramureș)
  • Crișul Alb – tronsonul situat în aval de stația hidrometrică Criscior până la stația hidrometrică Gurahonț (județele Hunedoara și Arad)

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a informat că există posibilitatea creșterii debitelor și niveluri ca rezultat al propagării viiturilor formate anterior în amonte. Acest lucru ar putea duce la depășirea cotelor de apărare.

În acest context, INHGA a transmis recomandarea către populație să respecte măsurile dispuse de autoritățile la nivel național, județean sau local.

”Menţionăm că se pot produce creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În acest context, recomandăm populaţiei să respecte măsurile dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi ȋn gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, a transmis INHGA.

cod galben
Cod Galben/SURSA FOTO: news.ro

Scurgeri importante pe versanţi în ultimele 24 de ore

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate scurgeri semnificative pe versanți, torenți și pâraie.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri semnificative ale nivelurilor și debitelor, cu depășirea cotelor de atenție pe anumite râuri din bazinele hidrografice precum:

  • Vișeu
  • Someșul Mare
  • Lăpuș
  • Crișul Alb
  • Arieș
  • în bazinul superior și mijlociu al Timișului

Cantitățile de precipitații au înregistrat depășiri față de nivelurile normale, situându-se între 15 și 30 de litri pe metru pătrat, la stațiile hidrometrice gestionate de ANAR – Apele Române în regiunile Someș-Tisa, Crișuri, Banat, Siret, Jiu și Olt.

În Maramureș, au survenit inundații de natură locală din cauza scurgerilor de pe versanți și a incapacității sistemului de canalizare de a gestiona cantitățile mari de apă. De asemenea, râul Dobric, afluent al râului Lăpuș, a ieșit din matcă, afectând terenurile agricole în localitățile:

  • Dobric
  • Libotin
  • Ungureni

”La această oră, sunt depăşite trei cote de atenţie pe râurile: Vişeu (staţia hidrometrică Bistra), Ilva (staţia hidrometrică Poiana Ilvei) şi Crişul Alb (staţia hidrometrică Vaţa de Jos). Cotele sunt în scădere şi propagare, dar estimăm că nu vor mai apărea probleme în următorul interval de timp”, arată sursa citată.

În plus, se va observa o reducere și eliminare a formațiunilor de gheață existente.

”Reluăm recomandările noastre de a nu vă aventura în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare unde, din cauza oscilaţiilor de temperatură, podurile de gheaţă se restrâng, iar gheaţa de la mal este fragilă pe majoritatea râurilor din zonele de deal şi de munte. De aceea, este periculos să traversaţi cursurile de apă şi lacurile îngheţate în această perioadă”, transmit cei de la Apele Române.