Cod Galben de ploi torențiale până la ora 23:00

Potrivit informațiilor transmise de Oana Păduraru, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), astăzi, 27 mai 2023, vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul și sudul Moldovei, precum și zona de munte, unde, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 30-40 l/mp.

„În zilele următoare, vor mai fi astfel de manifestări, dar totuși în diminuare. Vizate vor fi zonele montane și deluroase, pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Din punct de vedere termic, tocmai un factor declanșator al convecției de după-amiază, valori destul de ridicate, specifice sezonului cald, cu maxime cuprinse în general între 22…28 de grade, chiar valori mai ridicate în partea de sud a țării și minime destul de ridicate pentru această perioadă, în unele zone chiar peste normele perioadei, vor fi cuprinse între 7…17 grade Celsius”, a explicat ea, potrivit Digi24.

Cod Portocaliu de vijelie și grindină în județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin

Potrivit sursei citate anterior, a fost emisă și o avertizare meteo de tip Cod Portocaliu de vijelie și grindină în județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin.

De altfel, în acest moment, plouă torențial în București, în Craiova (județul Dolj) și în Arieșeni (județul Alba), unde a căzut grindină în doar zece minute, străzile fiind acoperit de un strat alb de gheață.

Pericol de acvaplanare pe Autostrada A2 București-Constanța

De altfel, Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat că se circulă în condiții de ploaie torențială pe întreg tronsonul Autostrăzii A2 București – Constanța. Este acumulată apă pe carosabil, existând pericol de acvaplanare.

În aceste condiții de vreme rea, șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza și să mărească distanța regulamentară dintre autovehicule și să aștepte să se oprească ploaia, dacă observă că nu pot înainta.

„Reduceți semnificativ viteza, măriți distanța regulamentară dintre autovehicule, evitați orice manevră riscantă, iar în cazul în care vizibilitatea nu mai permite deplasarea în siguranță, opriți în primul spațiu de servicii și așteptați încetarea ploii torențiale”, este sfatul oferit de instituția respectivă șoferilor români.