,,Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esenţă, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experţii europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu ţările din ECE, concluzia este că în regiune cele mai multe ţări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepţia Cehiei care este sub media europeană', a spus Ionuţ Dumitru.
Potrivit sursei citate, principalul factor care duce la creşterea economiei ascunse este povara taxelor şi impozitelor şi, în principal, povara fiscală pe muncă.
'În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocraţiei şi aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât creşte acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat şi angajator, salarii destul de mici faţă de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie', a mai spus Ionuţ Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal a participat, marţi, la conferinţa 'România clandestină: De la problemele de piaţă ale producătorilor, la riscurile consumatorilor', organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României. AGERPRES
Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie „ascunsă” de 28% din PIB-ul României
22 septembrie 2015, 11:40
Ultima modificare în 22 septembrie 2015, 13:31
Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Hemoragie de creiere din Rusia
- GDF Suez şi-a schimbat denumirea în România
- Germania cere Greciei să aplice reformele convenite pentru finanţare
- Oferta de apartamente pentru închiriere a scăzut cu 18% în august
- Compania Aeroporturi Bucureşti cumpără echipamente de detectare cu 1,1 milioane de euro
- Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 198,4 milioane de lei de la bănci
- Protecţia Consumatorilor primeşte 100 de reclamaţii pe zi împotriva băncilor
- Infracţiunile cibernetice costă economia globală 445 de miliarde de dolari anual
- Actiunile companiei Volkswagen se prăbuşesc cu 22%!
- BNR: „Este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudenţiale, în vederea evitării repetării unui boom”