Harry White, fondatorul sistemul financiar modern, capitalist, era mare admirator al doctrinei staliniste, bazată pe planificare strictă a economiei. Mai mult, el a fost chiar documentat de către FBI ca spion al Uniunii Sovietice.
Despre acest episod incredibil din istoria financiară a lumii a amintit chiar guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, cu ocazia lansării unei noi traduceri în română a lucrării lui Ludwig von Mises, Acțiunea Umană.
“ La recomandarea unei doamne din BNR, am ajuns să citesc o carte foarte interesantă. Se numește The red White(engl. White cel roșu). Este vorba despre subsecretarul de stat american, din 1944. Pe baza planurilor sale au părut FMI și Banca Mondială. S-a aflat că era mare admirator al sistemului de planificare stalinist. A fost monitorizat de către FBI. Și Hoover(nr: șeful FBI) se duce la Truman(nr: președintele SUA) și spune că omul e de stânga rău. Și el trebuia să fie președintele FMI. SUA renunță la supremația asupra FMI și rămâne cu Banca Mondială. La FMI, se hotărăște ca directorul executiv să fie european. Este un exemplu care arată cât de complicată ete istoria. Mai ales în economie, este imposibil ca o teorie care prinde(cum au fost comunismul sau nazismul) să fie respinsă imediat, pentru că este nevoie de ani pentru a se demonstra că acea teorie nu este valabilă”, a relatat Isărescu.
Harry Dexter White a reprezentat SUA la conferința Bretton Woods din anul 1944. El a ajutat la crearea instituțiilor financiare ale capitalismului.
Dar el nutrea convingeri comuniste și a visat mereu la dominația sovietică. White a fost arhitectul sistemului financiar post-razboi, care a deschis drumul Occidentului spre dominație în secolul al XX-lea și sa câstige Razboiul Rece.
Istoricul Benn Steil a descoperit, în urmă cu cinci ani, documete în arhivele Universității Princeton, datand din anul 1944. Conferinta de la Bretton Woods a cuprins 730 de delegati din toate cele 44 de tari aliate, inclusiv Uniunea Sovietica.