Actuala conducere a RomTelecom nu sufla nici o vorba despre cum s-a ajuns in situatia ca operatorul national sa fie aproape de faliment. Mesajul transmis saptamana trecuta de actualul director general al companiei, Panagiotis Kargados, s-a referit la faptul ca, pentru a-si acoperi datoriile fata de banci si furnizori, compania are nevoie de o finantare imediata de 450 milioane de dolari. Dar oare care sunt adevaratele motive care au adus RomTelecom in situatia actuala?
In primele luni de dupa preluarea managementului RomTelecom de catre OTE, compania nationala avea bani de cheltuit. De altfel, chiar grecii au anuntat plini de optimism ca in cinci ani vor investi 2,7 miliarde de dolari atat in RomTelecom, cat si in subsidiara de telefonie mobila, Cosmorom. Kargados spune insa ca, in perioada 1998-2000, la RomTelecom „s-au facut investitii intr-un procent mare, fara sa se asigure resurse”.
La sfarsitul anului trecut, conducerea OTE l-a dat afara pe Vassilios Tsakoniatis pe motiv ca incheiase mai multe contracte paguboase doar cu subsidiare ale unor companii grecesti si fara a efectua, in prealabil, licitatii. Potrivit conducerii OTE, valoarea acestora depasea 100 miliarde de drahme (peste 269 milioane de dolari). Scandalul a fost declansat, de altfel, in luna iunie, de presa din Grecia. Totul a pornit de la contractele directe semnate de filialele Oterom International, din Romania si Armenia, cu firma Intracom, care apartine celebrului om de afaceri Socratis Kokalis. Ulterior, scandalurile legate de protectia politica de care beneficia Kokalis au luat amploare, culminand cu un proces in care acesta, impreuna cu unul dintre directorii OTE, sunt acuzati ca au beneficiat de contracte in valoare de 306 milioane de dolari.
Intracom si filiala de la Bucuresti Intrarom au fost, de altfel, in ultimii patru ani, cei mai importanti parteneri ai RomTelecom. Mihai Gherman, directorul general al Intrarom, nu a dorit sa comenteze legaturile dintre cele doua companii. Problemele RomTelecom au inceput sa apara in august 1999, dupa semnarea unui contract, in valoare de 37 de milioane de dolari, pentru instalarea retelei GSM 1800 a subsidiarei Cosmorom. Companiile Ericsson, Intracom si Intrarom nu s-au miscat la fel de repede cum a facut-o Ericsson in cazul MobiFon, atunci cand a lansat reteaua Connex, dupa 135 de zile.
Intrarom, impreuna cu filiala din Grecia a companiei Siemens, au mai semnat cu RomTelecom un contract in valoare de 324 milioane de dolari, care prevedea instalarea a doua milioane de linii telefonice.
Pana in prezent, in cazul Cosmorom, peste 250 de milioane de dolari s-au dus pe apa sambetei. Bani cu care RomTelecom ar fi finalizat, cu siguranta, programul de investitii. Problema este ca operatorul de telefonie mobila nu a ajuns nici macar sa detina o arie de acoperire de 40-50%.
Alcatel Network Systems Romania, la care RomTelecom detine 5,9% din actiuni, a castigat, la randul sau, un contract in valoare de 22 milioane de dolari, care prevede instalarea a 650.000 linii telefonice digitale. Numele Alcatel este legat de Kokalis inca din 1999, atunci cand firma franceza a conditionat semnarea unui contract cu RomTelecom, in valoare de 116 milioane euro, de intrarea in afacere a Intracom.
Scandalurile au devenit si mai puternice in momentul in care Tsakoniatis a fost acuzat de filiala din Romania a grupului Xerox ca a masluit o licitatie in favoarea Siemens Grecia. La mijloc intervenea, din nou, un contract in valoare de cateva zeci de milioane de dolari. In situatia actuala a RomTelecom nu s-a ajuns insa numai datorita managerilor greci. E clar ca romanii din Consiliul de Administratie si AGA au fost la curent cu toate deciziile luate de reprezentantii Oterom. Interesant este ca atunci cand a fost vorba sa incaseze dividende de pe urma RomTelecom (310 miliarde de lei in 2000) toata lumea a votat pentru, dar cand vine vorba sa se investeasca bani in companie nimeni nu mai stie nimic.

Care sunt datoriile RomTelecom

· Valoarea totala a imprumuturilor era, la sfarsitul anului trecut, de 11.734 miliarde lei. Credite in valoare de 1.541 miliarde de lei ajung la maturitate pana la sfarsitul acestui an, iar imprumuturi in valoare de 3.709 miliarde de lei trebuie rambursate pana in 2005.
· Un imprumut in valoare de 142 milioane de dolari (garantat de stat)contractat in 1992 de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare care se apropie de scadenta.
· Inca 96,85 milioane de dolari contractati de la BERD, dar acest imprumut nu are garantii guvernamentale.