Povestea antreprenorului care a dezvoltat un proiect IT în mediul rural

Balazs Endre, în vârstă de 40 de ani, a demarat un proiect IT împreună cu un asociat în 2008, iar acum a ajuns să vândă pentru zeci de mii de euro sisteme integrate de software pentru firme din străinătate.

În 2006, perioadă în care Balazs era director economic în cadrul Victoria Group, dealer autorizat al mărcilor Opel şi Chevrolet, a observat că există un gol în sistemele informatice integrate din România, astfel i-a venit ideea să producă nişte servicii aşa cum şi le dorea.

În 2008, a înfiinţat firma Navigator Software cu ajutorul unui partener care este specialist IT, Cociş Levente. Proiectul a vizat construirea unui centru de editare a programelor informatice pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi. “Am pornit la drum noi doi, iar astăzi am ajuns la 25 de angajaţi”, ne-a spus Balazs Endre. Angajaţii săi sunt absolvenţi ai Universităţii “EMTE Sapienţa” şi ai Universităţii “Petru Maior”. Valoarea proiectului s-a ridicat la 600.000 de euro, din care 200.000 de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile. Restul banilor, omul de afaceri i-a obţinut din fonduri proprii şi de la bănci. Clădirea în care este amplasat centrul se află în Corunca, din judeţul Mureş, o comună ce se află în apropiere de Târgu Mureş. Din 2008 şi până în prezent, Endre a lucrat la 450 de proiecte mici şi 25 mari (ce implică companii cu peste 200 de angajaţi). Şi a reuşit să semneze un parteneriat cu o firma americană Microstrategy.

Întrebat de ce a ales să ducă proiectul în mediu rural, Endre ne-a spus că el provine din acest mediu şi că s-a mutat la ţară în urmă cu 11 ani. “Am ales să mergem în mediu rural şi datorită costurilor mai mici”, a completat antreprenorul. În 2014, cifra de afaceri obţinută de omul de afaceri s-a ridicat la 500.000 de euro.

Pe lângă afacerea IT, Endre mai deţine Pensiunea Corunca, unde are 13 camere şi un restaurant. Unitatea de cazare a fost construită tot cu ajutorul fondurilor europene, în 2006. “Am investit 400.000 de euro în această pensiune, din care 100.000 de euro au fost fonduri nerambursabile”, ne-a mai spus Endre. Prin intermediul pensiunii antreprenorul obţine o cifră de afaceri anuală de 250.000 de euro.