Astăzi a fost difuzată o nouă ediție a podcastului „Esențial” pe canalul de YouTube „HAI România”. Protagonistul episodului a fost Valentin Anghel, fondatorul AVBS Broker de Credite, o companie cu capital 100% românesc, înființată acum 17 ani.
Podcastul a abordat o serie de subiecte captivante, cu un accent deosebit pe semnificația creditelor pentru români și diverse alte teme interesante.
Adaptarea la criza financiară din 2008
AVBS Broker de Credite se află în Top 3 cele mai mari și mai longevive companii de brokeraj bancar din România. Valentin Anghel a vorbit despre motivul din spatele acestui succes: „Diferențiatorul nostru este, în primul rând, este puterea de vânzare. Practic noi asta facem. La bază suntem vânzători. Totodată, prin această vânzare facem și o consiliere în amănunt a clientului.”
Până să ajungă în acest top impresionant, compania a avut de depășit mai multe obstacole de-a lungul anilor. Unul dintre acestea a fost criza financiară din anul 2008.
„A fost un moment extrem de greu pentru mine la acea vreme. Într-adevăr, creditarea în acea perioadă blocându-se, evident că cifrele companiei arătau groaznic. Însă, după o anumită perioadă, după vreo 4-5 luni, m-am dus la partenerii instituțiilor bancare și am bătut la ușa fiecăruia, întrebându-i ce altceva vor să vândă prin intermediul nostru. Și mi s-a propus să vindem cardurile de credit și POS-urile din magazine. Și am gândit la acea vreme un proiect prin care instalam POS-uri la diferite instituții. Spre exemplu, la stomatologi. Și ulterior, clienților lor le vindeam cardurile de credit. Carduri de credit care, majoritatea dintre ele, au o perioadă de grație.
Și atunci, înștiințam clienții respectivului cabinet stomatologic că se pot trata acum și că pot să plătească la salariu. Dacă aveau o urgență, puteau să utilizeze un card de credit fără dobândă.”
Provocările din prezent
Astfel, în perioada crizei, compania lui Valentin Anghel a reușit să supraviețuiască datorită cardurilor de credit și al POS-urilor. Mai târziu, în anul 2010, au început să apară semnele de redresare. „Dacă nu mă înșel, în 2011, a apărut programul „Prima Casă” care realmente a resuscitat piața la acea vreme.”
Valentin Anghel a oferit și o perspectivă a situației din prezent: „Problemele geopolitice și inflația au dus la creșterea acestui IRCC. El astăzi este la o cotație de 5,86%. Dacă vorbim despre un credit ipotecar, dobânda variabilă se formează din acest IRCC. Cea mai mică cotație a lui a fost 0,8%, în anul 2022. Înainte să înceapă războiul din Ucraina. În prezent, în unele cazuri rata aproape s-a dublat. Dar, de aproximativ un an, băncile au ieșit în față cu oferte sau contraoferte pe piață, cu dobânzi fixe, care sunt chiar mai mici decât IRCC-ul.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.