Uneori pasiunea se traduce atât prin suferință cât și prin tranziție. Atunci când îți dedici întreaga viață unei cariere care nu-ți garantează ziua de mâine și te străduiești tot timpul să eviți riscurile care ți-ar putea curma viața, fie ești nebun, fie pasionat.
Denis Urubko s-a născut în 1973 în Vestul Kazahstanului, iar copil fiind, părinții săi l-au dus în munți. A fost suficientă o primă expediție pentru a ști că acolo, printre creste este „acasă”. Mai precis, locul în care a reușit să își descopere identitatea, să-și depășească limitele, să se învețe disciplinat. Pasiunea pentru alpinism s-a intensificat treptat, iar în prezent el este considerat cel mai experimentat alpinist himalayan din lume. N-a fugit niciodată de provocări, astfel că are la bord 20 de ascensiuni pe vârfuri de 6.000 metri, 19 ascensiuni pe vârfuri de 7.000 metri, 21 de ascensiuni pe vârfuri de 8.000 metri iar specialitatea lui este deschiderea de rute noi la altitudini extreme, unde deține o serie de rezultate remarcabile Cho Oyu, Manaslu și Broad Peak, toți munți de peste 8.000 de metri.
În nouă ani, Denis Urubko a urcat 14 munți de 8.000 de metri, fără oxigen suplimentar și șerpași (n.r. membri ai unei populații himalaiene, care servesc drept ghizi sau cărători în expedițiile alpiniștilor din Himalaya de altitudine). Preferă să plece în expediții solitare pentru că atunci când ești singur, în primul rând nu trebuie să îi motivezi și pe ceilalți atunci când se îmbolnăvesc sau intră în panică, astfel că a fost în peste 50 de astfel de expediții. „Relațiile cu oamenii sunt foarte dificile, pe munte nu-i nevoie să comunici cu nimeni când ești singur”, spune el. Alpinismul este despre descoperirea identității, despre testarea limitelor, despre artă.
„Alpinismul este modelarea unei situații extreme. Dacă faci o singură greșeală se duce totul și nu realizezi nimic. Alpinismul e un fel de artă, e opinia mea despre viață. Mă refugiez în alpinism când, sătul de tehnologie, de aglomerație simt nevoia să fiu singur”, zice Denis Urubko.
Om al munților, cum îi place să-și spună, el explică cum vârful nu este scopul în sine ci călătoria, drumul, lupta, pentru că de cele mai multe ori, cele mai grele obstacole nu sunt neapărat fizice cât psihice. El explică faptul că se antreneză dur, și caută să-și obișnuiască corpul cu cele mai dificile condiții, chiar bea un litru de apă într-o săptămână și uneori sunt zile întregi în care nu mănâncă nimic. „Întotdeauna vreau să fiu gata de orice, chiar și în cele mai dificile condiții, pentru că atunci am mintea limpede, când știu că am făcut totul pentru a face fața condițiilor grele de pe munte”, spune el.
„Pe munte, dacă ești un artist, îți urmezi propriile direcții pentru a reuși. De pildă, Bill Gates nu a reușit pentru că a urmat exemplele altora”, susține alpinistul. La cei 42 de ani povestește că armata a fost unul dintre cele mai bune lucruri care i s-au întâmplat. El a primit gradul de locotenent și, acolo, a aflat cheia succesului, adică să pună discpilină în tot ceea ce întreprinde. „Armata m-a făcut mai responsabil și m-a învățat să lucrez în echipă. Pentru bărbați, e foarte important să aibă această experiență”, mai spune el.
-Nu bea cafea, în primul rând pentru că medicii o recomandă drept diuretic și apoi, pentru că nu durează mult și toată energia dispare.
-Este de părere că alpinismul este o artă.
-Nu crede în Dumnezeu și nu se consideră ateu, pentru că i se pare că și ateismul este o formă de religie. Totuși respectă religiile, mai ales că dau identitate popoarelor.
-Înainte să plece în expediții, ia în greutate, pentru că, spune el, așa cum animalele de la Polul Nord sunt mai plinuțe pentru a face față climatului, și oamenilor grăsimea le ține de cald.
-Are cetățenie ruso-poloneză și locuiește în Italia.
5 realizări notabile ale lui Denis Urubko
-A realizat ascensiuni de iarnă în premieră mondială la peste 8.000 de metri altitudine, pe Makalu și Gasherbrum II.
-Este multiplu câștigător al Pioletului de Aur, distincția supremă în alpinism
-Este cunoscut ca Snow Leopard: în 1999, a urcat toate cele cinci vârfuri de 7.000 metri din fosta URSS întrun timp record de 42 de zile.
-În 2006, a stabilit recordul mondial de viteză (3:55:58) pentru ascensiunea Elbrus (5.642 metri).
-A publicat 13 cărți în Kazahstan, Italia, Rusia și Polonia și spune că ar fi interesat să publice și în România.