Faptul că lavanda poate aduce un profit de până la 20.000 de euro la hectar a stârnit interesul multor persoane, dar nu multe dintre acestea au încercat să planteze şi să întreţină o astfel de cultură.
Gabriela Culda, 42 de ani, este una dintre persoanele care a mizat pe cultura de lavanda. Ea susţine că nu a ajuns la un profit de 20.000 de euro pe hectar, dar spune că are încasări destul de bune. “O cultură de lavanda îţi poate aduce un profit între 1.000 şi 20.000 de euro la hectar. Nu am obţinut 20.000 de euro, dar sunt undeva la jumătate”, ne-a spus Gabriela.
În 2009, Gariela Culda a lăsat în urmă jobul din Finanţe şi s-a apucat de cultivarea lavandei. A accesat fonduri europene în valoare de 25.000 de euro şi a cultivat 4.000 de metri pătraţi cu lavandă. “În 2010, primul an de producţie nu am vândut nimic pentru că nu am avut ce. Cultura nu are rezultate bune în primul an, ne-am mai confruntat şi cu bolile care s-au năpustit asupra lavandei, şi pe deasupra au mai avut loc şi furturi”, ne-a mai spus femeia de afaceri.
Anual, Gabriela reuşeşte să obţină două producţii de lavandă. Prima este recoltată în luna iunie, iar cea de-a doua în luna august. Cea de-a doua cultură reprezintă cam 30-40% din cea adunată în iunie.
În afară de banii europeni, Gabriela a mai investit încă 20.000 de euro în ultimii ani. Aceasta spune că anual poate investi până la 5.000 de euro la hectar pentru întreţinerea culturii. Dar ea susţine că lavanda este profitabilă. Antreprenoare şi-a dezvoltat această mică afacere împreună cu familia sa. Vinde lavandă în mai multe forme (butaşi, oranemente sau produse handmade ). Un sac ce conţine 100 de grame de lavandă costă în jur de 70 de lei. Produsele le vinde prin intermediul târgurilor, sau în urma comenzi făcute online. Produsele comercializate de clujeancă pornesc de la 10 lei şi pot ajunge 80 de lei.
În acest an, Gabriela intenţionează să mai acceseze şi alte fonduri europene astfel încât să ajungă să cultive două hectare de lavandă.