Produsele preparate de Emanuel Lazăr, sub denumirea Eladerm, sunt la mare căutare în aproape toate farmaciile din România, iar acesta îşi doreşte să se extindă şi în pieţele farmaceutice din Europa. Unguentele lui pe bază de uree conțin peste 98% ingrediente naturale, astfel că au mare căutare la public.
Primii pași
Marea pasiune și-a descoperit-o devreme, încă din clasa a VIII-a, iar datorită părinţilor lui care deţineau o farmacie în oraş, a reuşit să-şi împlinească visul şi să-l transforme într-o carieră înfloritoare. Prima cremă preparată în laboratorul propriu din Alba Iulia a lansat-o în 2014, în contextul în care de pe piaţa farmaceutică dispăruse o cremă foarte folosită de români. Produsul a avut mare succes, iar de atunci Emanuel şi-a propus să creeze dermato-cosmetice de calitate, produse 100% în România, accesibile ca preţ, ca o alternativă la cremele străine mult prea scumpe.
„Am luat decizia de a investi în acest business în 2015, în urma a aproape doi ani de cercetare. La momentul respectiv produceam creme pe care le comercializam doar în Farmacia Filantropia, farmacia pe care o avem în Alba Iulia, mama mea fiind farmacist. În anul 2016 am început producția la un nivel mediu (500 Creme pe lot), creme pe care am început sa le comercializăm și în alte farmacii“, spune Emanuel Lazăr. Primul distribuitor cu care a colaborat a fost depozitul Ethica, o societate deținută de un grup de peste 100 de farmaciști independenți, care „au dorit să susțină produse românești, produse de un farmacist coleg“. În primul an, afacerea a mers destul de greu, deoarece piața era plină de produse dermato-cosmetice. De anul trecut a intrat și pe comerțul online, care s-a dovedit a fi o soluție destul de bună pentru a ajunge la un număr mai mare de clienți, din întreaga țară. „2017 a fost primul an întreg de activitate. Am avut o creștere importantă, creștere care ne-a permis dezvoltarea de noi produse, crearea unui buget de marketing, respectiv achiziționarea unor stocuri de materii prime importante“, adaugă tânărul farmacist.
Astăzi, laboratorul său se află tot în Alba Iulia, iar investiţia iniţială, în care au fost incluse primele utilaje, dar și spațiul de desfășurare a activității, se ridică la aproape 150.000 de euro. Sub laborator se află farmacia familiei, în care s-au vândut primele produse. Ulterior, farmacistul a achiziționat și alte utilaje, pentru care a apelat la credite. De asemenea, tânărul are un proiect în fază de implementare, prin care își dorește creșterea capacității de producție de aproximativ patru ori, prin accesarea de fonduri.
Un nou produs 100% românesc
La început, portofoliul Eladerm cuprindea patru creme: Rid stop, Hidraderm, Anti-sebum, respectiv After Shave-ul. După primele trei luni a lansat Gama Ureea, prezentă în trei concentratii, 2%, 10%, respectiv 20%, produse care asigură un efect emolient, hidratant, keratolitic, produsele fiind îmbunătățite cu vitamina A și E și care sunt utile în faza de întreținere a unor afecțiuni precum psoriazis sau dermatita atopică.
În prezent, gama de produse Eladerm a ajuns la șase produse apreciate de clienți, iar la începutul lunii martie, farmacistul român a lansat un nou produs creat în totalitate în laboratorul său.
Cu acesta, Emanuel Lazăr tatonează și piețele externe, dorind în primă fază să se impună în statele europene. Este vorba de loțiunea micelară Micelium de la Eladerm, care curăţă rapid impurităţile, chiar şi machiajul rezistent la apă, fiind recomandat pentru toate tipurile de ten, şi nu conţine parabeni sau coloranţi.
Despre piaţa în care activează, Emanuel spune că este una caracterizată prin concurență, producătorii străini fiind cei care au acaparat-o. „Dorința noastră este de a reuși să creștem produsele noastre, produse românești, pe o piață controlată de brandurile străine. În acest sens avem nevoie de sprijinul farmaciștilor și al proprietarilor de farmacii. Împreună cu aceștia putem promova mai mult produsele românești din această industrie“.
Mai mult, în ceea ce priveste farmacia românească, Emanuel consideră că statul ar trebui să susțină mai mult producția. „Statul ar trebui să ajute producătorii români să ajungă în rețelele de farmacii. Mai toate produsele vândute sunt străine. Producătorii români trebuie sprijiniți“, susține farmacistul. Tânărul are de gând să-şi extindă capacitatea de producţie în viitor, dar şi să-şi adauge în portofoliu produse şi clienţi noi, planul pentru anul 2018 fiind de a ajunge la 20 de produse și de a intra într-o rețea de farmacii de pe piață.