Povestea ELAN. Cum dintr-un colț de dormitor a ajuns un brand de marochinărie de top în România

Portofel Elan

Sursa foto: Arhiva companiei/ Portofel Elan

Marochinăria, un meșteșug deosebit, implică prelucrarea pieilor și crearea de produse din acestea. Deși tradițională, a evoluat, integrând tehnici moderne și designuri inovatoare. Compania ELAN se bazează pe această artă rafinată.

În zilele noastre, sunt extrem de puține astfel de afaceri. Totuși, în 2015, Elena și Andrei Neagu, co-fondatori, au reușit să creeze un brand de marochinărie care nu doar satisface nevoile clienților, ci și adaugă valoare prin produse unice și durabile.

De unde a început totul?

„A pornit ca afacere cu o pagină de Facebook și cu biroul din colțul dormitorului, care a fost transformat în banc de lucru pentru a tăia, găuri, ștanța și apoi coase pielea, astfel încât să obținem un portofel”, a transmis Elena Neagu.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elena Neagu – cofondator

Aceasta ne-a spus că, de la bun început, și-au dorit ca produsele să fie diferite de tot ce se găsea pe piață la momentul respectiv. Pentru aceasta, a trebuit să creeze ceva care să iasă din tipare și să fie ușor de recunoscut ca fiind „ELAN”. Ideea afacerii a pornit de la nevoia colectivă de a avea un portofel pe dimensiunile buletinului, însă fără o mulțime de buzunare inutile.

„Tot ce găseam pe piață erau articole fabricate în serie, cu o calitate îndoielnică și care respectau toate același tipar. Produse care păreau «trase la xerox» și care nu păreau să satisfacă nevoile utilizatorului român. Având în vedere toate acestea, ne-am luat inima în dinți și am început să ne documentăm, să desenăm, să redesenăm, să măsurăm de rewi ori până când a ieșit pe piață primul nostru portofel, #elanONE. Era fix ce îmi trebuia la momentul respectiv”, a declarat Elena.

De unde a venit numele „ELAN”?

Nici numele businessului „ELAN” nu este la întâmplare ales. Acesta vine de la cei doi co-fondatori: Elena- EL, și Andrei- AN. De asemenea, elanul în sine este un animal nobil, care supraviețuiește în condiții extreme și se adaptează oricărui tip de climat.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan

„Este un animal care rezistă condițiilor vitrege ale mediului înconjurător și noi suntem de părere că nu puteam alege un nume mai predestinat afacerii noastre, întrucât toate accesoriile pe care le realizăm sunt făcute să reziste în timp și să capete «caracter» o dată cu trecerea vremii”, a completat Elena. 

Materiale și timp de realizare a produselor Elan

Venind vorba de materialele folosite, acestea sunt dintre cele mai de calitate. Pielea naturală este achiziționată direct de la tăbăcării din Uniunea Europeană sau de la intermediarii din România. Aceștia aduc din UE diverse tipuri de piele, conform infofinanciar.ro.

Pentru a oferi ce este mai bun clientului, materialul este testat înainte de a fi folosit pentru realizarea produselor. Elena ne-a spus că încearcă să intuiască la ce va folosi portofelul și ce părți vor fi forțate mai mult.

„De-abia după ce le testăm noi o perioadă putem spune că sunt gata și pentru producție. Avem plăcerea să primi vești de la clienți care ne trimit poze cu portofelul lor de opt ani, care încă își face treaba”, a transmis co-fondatoarea. 

Realizarea unui portofel poate dura și o lună, iar în unele cazuri și mai mult.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Portofel Elan olivia marsala deschis

„Din momentul în care spunem că vrem să-l facem, până îl desenăm, facem un model experimental pe care îl retușăm până ajungem la o variantă optimă care poartă numele de prototip. Un portofel poate fi lucrat într-un interval de timp de până la oră, în unele cazuri și mai mult, în funcție de complexitate”, a completat aceasta.

Cum se fac produsele?

Pentru a ne face puțin să înțelegem ce înseamnă cu adevărat realizarea unui produs din piele, Elena Neagu ne-a vorbit de etapele de producție ale unui produs. Mai întâi se taie pielea, după care are loc ștanțarea la cald sau la rece, în funcție de piele, cu logo-ul ELAN. Apoi, materialul se pregătește cu o preducea și un ciocan pentru găurire. Dacă este cazul, ulterior se pun capsele și elasticul. Următorul pas constă în coaserea manuală a portofelului și, mai apoi, în atașarea, dacă e cazul, a pin-ului pentru bancnote. La final, mai rămâne lustruirea manuală a muchiilor.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan

Chiar și acum cei doi mai folosesc tehnici tradiționale de prelucrare a pielii. Elena ne-a spus că printre acestea se numără utilizarea preducelei, coaserea manuală, dar și lustruirea muchiilor.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan

„Logoul îl aplicăm folosind tehnici mai moderne, cu un ștanțator la cald”, a completat aceasta.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan

Date financiare

Cel mai vândut produs al companiei este „#elan X – clasicul reinventat”, în valoare de 239 de lei. În topul preferințelor produselor urmează portofelul „#elanGO-completul”, în valoare de 249 de lei, dar și cele două portofele de damă #Olivia și #Iris. Costul acestora este de 329 de lei, preț actual la reducere, respectiv 309 de lei.

Cifra de afaceri a companiei ELAN pentru anul anterior a fost de aproximativ 320.000 de lei. În același timp, profitul s-a ridicat la 100.000 de lei.

Costul portofelelor ELAN pornește de la suma de 199 de lei și ajunge până la 329 de lei. Doamnele care doresc o geantă, o pot achiziționa pentru prețul de 799 de lei. 

Clienți care vor calitate și autenticitate

Sunt și oameni care vor să fie mai diferiți și să se bucure de un produs unic. Fie că doresc un text, un logo, un mesaj, un desen, toate se pot realiza prin intermediul serviciilor de personalizare prin gravare laser.

Elena Neagu a spus că „principalii noștri clienți sunt acei oameni care preferă să folosească cardul în detrimentul cash-ului. Adoptă un stil minimalist, își iau mereu la ei doar strictul necesar și sunt, în general, deschiși către lucruri noi și inovatoare”. De asemenea, un alt client țintă pentru companie este cel corporate, întrucât realizează anumite produse la comandă.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan geanta #Ella

Au fost și provocări, dar acum se gândesc la extindere

Afacerea celor doi nu a fost lipsită de provocări. Trecerea de la un hobby la o afacere full-time a fost o primă provocare. La aceasta s-au adăugat ulterior și găsirea unui spațiu adecvat, mobilarea lui, dar și „aclimatizarea cu gândul că trebuie să facem tot ce ține de noi pentru ca această afacere să fie profitabilă”.

Elena ne-a spus însă că cea mai mare provocare a fost pandemia, care le-a pus o „frână” serioasă. Trăind în incertitudine, lumea era mai preocupată atunci de nevoile primare, și mai puțin de alte achiziții.

De asemenea, o provocare importantă a fost și găsirea unei persoane care să pună în valoare produsele pentru a exprima exact ceea ce se dorea. Realizarea unei fotografii perfecte pentru un produs poate dura chiar și 10-12 ore.

Sursa foto: Arhiva companiei/ Elan

Planul se schimbă din 2025

În ceea ce privește planurile de extindere, ELAN va merge și în mediul offline începând cu anul 2025. În prezent, acesta există în online, iar atelierul de producție se află în București.

„Dorim, de asemenea, să ne continuăm ascensiunea în segmentul corporate și să ne consolidăm reputația de furnizor de încredere, care realizează produse unice, adaptate nevoilor clienților noștri”, a transmis Elena Neagu.

Deja nu mai este un secret pentru nimeni că ne aflăm pe acest drum al sustenabilității. Se fac multe eforturi în diverse industrii pentru a înlesni trecerea. Acest lucru este susținut și de compania ELAN. întrucât se încearcă producerea unui număr de deșeuri cât mai redus în procesul de producție. Elena a transmis faptul că 90% dintre deșeurile produse sunt textile, acestea fiind ulterior predate procesatorilor autorizați pentru reciclarea lor.

„Încercăm să nu folosim plastic în nicio etapă a producției, iar ambalajul produsului este din carton reciclar pe care atașăm un autocolant de hârtie”,a transmis co-fondatoarea.

Business-ul ELAN arată cum prin pasiune, creativitate și dedicare s-a transformat un hobby într-o afacere de succes.