În timpul unei călătorie în Seattle în 1995, Jack Ma a stat la familia unui prieten şi astfel a cunoscut ceea ce toată lumea numea "World Wide Web". A căutat atunci cuvântul "bere" online şi a văzut că niciun rezultat nu eraa din China. La întoarcerea în ţară a hotărât să schimbe acest lucru – mai întâi cu un website denumit "China Pages" şi mai târziu cu Alibaba.
Ma nu era un elev extrem de bun. Nu se pricepea la matematică şi a picat de două ori examenul de admitere la universitatea pe care mai târziu avea să o descrie drept cea mai proastă din oraşul natal, relatează Mashable. Totuşi, a dezvoltat o pasiune pentru limba engleză de la o vârstă fragedă şi o practica mergând pe bicicletă timp de 40 de minute spre un hotel unde putea conversa cu străini. A fost într-un final acceptat la o universitate unde a studiat ca să devină profesor de engleză.
"Salariul meu era între 100 şi 120 renminbi, adică 12-15 dolari pe lună", spunea Ma pentru revista Inc în 2008. "Mereu am visat ca după ce terminam cei cinci ani să intru într-o afacere – un hotel sau orice altceva. Voiam doar să produc ceva".
Cu 15 ani în urmă, Ma a strâns un grup de prieteni în apartamentul său cu o singură cameră şi a pus bazele pentru Alibaba, un serviciu care avea să ajute micile afaceri din China să folosească internetul pentru a se conecta la pieţele din toată lumea. Alibaba este acum cel mai mare serviciu de e-commerce din China, o ţară cu mai mult de 600 de milioane de utilizatori de internet.
Într-un interviu recent, Ma a citat personajul interpretat de Tom Hanks drept un model, fiind de părere că triumflul lui Gump în faţa greutăţilor l-a inspirat de zeci de ori.
"Eroul meu este Forrest Gump – chiar îmi place! Am văzut filmul de zece ori. De fiecare dată când mă frustrează ceva mă uit la film", a spus el.
"De când lucram la China Pages spuneam întruna că rivalii noştri nu sunt website-uri interne, ci internaţionale", spunea Ma în 1999, în prezentarea originală a companiei Alibaba către angajaţii săi. "Competitorii noştri nu sunt în China, ci în Silicon Valley din America… Trebuie să preluăm spiritul muncitor din Silicon Valley".
Ca să îndeplinească această viziune, Ma a vândut Alibaba drept companie globală şi nu s-a sfiit niciodată să înfrunte competitori mai cunoscuţi şi cu mai multe fonduri. "Dacă cei de la eBay sunt rechinii din ocean, noi suntem crocodilii din râul Yangtze", a spus Jack Ma când a blocat expansiunea gigantului american în compania chineză.
Deşi a pus bazele uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Jack Ma nu este un expert în tehnologie, după cum recunoaşte chiar el.
"Am fost pregătit să devin un profesor de liceu. Nu ştiu nimic despre tehnologie", a declarat el într-un interviu. "Singurul fel în care ştiu să folosesc computerul e ca să trimit şi să primesc mailuri şi să navighez pe internet".
Potrivit unui profil apărut în Businessweek în 2012, "Ma nu este foarte interesat de tehnologie: Nu petrece foarte mult timp online şi depinde de un coleg care îl ajută să descarce seriale din SUA pe tabletă. Se ocupă, în schimb, de poker, medicina tradiţională şi alte feluri de a petrece timpul liber".
Părinţii lui au fost interpreţi profesionişti de pingtan, o formă tradiţională de poveşti muzicale în China. Ma a moştenit din atracţia pentru cântatul în public. În acest videoclip (la minutul 1:05 mai exact), Ma cântă melodia din coloana sonoră a filmului de animaţie "Regele Leu".
A renunţat la funcţia de CEO Alibaba anul trecut ca să se concentreze pe cauze de mediu şi de educaţie, deşi se implică în continuare în mod activ în companie, ca director executiv şi unul dintre cei mai importanţi acţionari. Ma e în mod special interesat de combaterea fenomenului de poluare din China, despre care spune că a dus la moartea multor tineri pe care îi cunoştea.
"În China, din cauza problemelor de siguranţă privind apa, aerul şi mâncarea, ne vom confrunta cu multe probleme de sănătate în 10 sau 20 de ani, cum ar fi o rată mai mare de cazuri de cancer. Astfel că aceasta este o zonă în care îmi voi investi banii şi timpul", a declarat Ma pentru Financial Times.
SURSA: Mediafax