Românca Raluca van Staden (41 de ani) a intrat în atenția presei în 2010, când a fost premiată la Salonul de Invenții de la Geneva pentru dispozitivul care depistează cancerul în șase minute.
Invenția constă într-un nou tip de senzor care poate fi utilizat la detectarea cancerului, direct din proba de sânge. În termeni tehnici, este un screening pentru depistarea prezenței biomarkerilor, senzorul fiind introdus ­într-o picătură de sânge obținută de la pacienții interesați de acest test. 
La un an de la acel moment, cercetătoarea lucrează la obținerea unui prototip pentru clinici și spitale. „Am demarat încă de anul trecut validarea metodei în sine de analiză și până în prezent avem rezultate bune. Urmează ca partea electronică a aparatului să fie capabilă să preia corect semnalul obținut de senzor“, explică pentru Capital Raluca van Staden.
„Sunt sigură că vom avea acest prototip realizat cât mai repede aici, în România. Este greu de dat o dată precisă când vom avea aparatura gata de comercializare, deoarece orice miniaturizare (o execuție de dimensiunile unei miniaturi – n.red) este destul de greu de realizat“, adaugă aceasta.
O astfel de invenție nu avea cum să treacă neobservată. Imediat după prezentarea de la Geneva, inventatorii au început să primească cereri de cumpărare și aplicare. „Cerințele sunt de peste 5.000 de aparate de la autorități medicale și clinici din Israel, Statele Unite, Spania, Brazilia și Elveția“, spune cercetătoarea. Deși încă nu este stabilit un preț pentru comercializarea unui astfel de aparat, acesta ar putea costa aproximativ 700 de euro, partea care se uzează și trebuie des înlocuită costând mai puțin de zece euro. Pentru pacient, costul unei testări nu ar trebui să depășească zece lei. 
Un nou dispozitiv pentru industria farma
Cercetările în domeniul diagnosticării unor boli au început cu zece ani în urmă la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud), acolo unde Raluca van Staden a obținut o bursă de prestigiu postdoctorat, pe o perioadă de doi ani (1998-2000). „Am avut un post permanent de senior lecturer și profesor asociat între 2001 si 2006. Acolo am dezvoltat diferite clase de senzori cu scopul de a trece de o barieră foarte importantă: aplicarea senzorilor la determinarea unor componenți direct din fluidul biologic“, explică cercetătoarea.

„Primele rezultate care ne-au mulțumit pe deplin le-am obținut însă în România“, adaugă aceasta. În prezent, dispozitivul ajută la depistarea a patru tipuri de cancer, însă Raluca van Staden are în plan extinderea cercetării la mai multe tipuri de cancer, dar și la alte boli, cum ar fi hepatitele sau obezitatea. Astfel de proiecte cer timp, iar Raluca van Staden petrece, în laborator, zece ore pe zi, şapte zile din şapte. Numai invenția dispozitivului pentru depistarea cancerului s-a tradus prin cel puțin 14 ore de muncă pe zi. Potrivit cercetătoarei, finanțarea pentru obținerea și testarea senzorilor a venit 100% dintr-un proiect de parteneriat și a însemnat 30.000 de lei (aproape 7.000 de euro).  
Zilele trecute, Raluca van Staden și soțul său, Jacobus Frederick, au mai câștigat un premiu, de data aceasta pentru invenția unui senzor enantioselectiv (pentru discriminarea enantiomerilor care sunt substanțe cu aceeași compoziție chimică, aceeași geometrie, unul fiind imaginea în oglindă a celuilalt – n.red), denumit „DOT senzor enantioselectiv“, care va ajuta industria farmaceutică la testarea medicamentelor chirale, cum ar fi ketoprofen, ibuprofen, captopril.
„DOT senzorii sunt validați pentru controlul medicamentelor. Avem unii care se pot utiliza în analiza clinică pentru că sunt și biomarkeri chirali; acești senzori i-am validat cu probe reale de fluide biologice“, explică inventatoarea, menționând că ideea de DOT aparține soțului său, iar cea de enantioanaliză, ei. Cu această invenție, participă anul acesta la Salonul de la Geneva.