Anul trecut în luna decembrie, Leo Grand, un tânăr care locuia pe străzi a făcut o aplicație care în câteva săptămâni i-a adus 10.000 de dolari. El a învățat să facă coduri de programate cu câteva luni înainte de lansarea aplicației. Astăzi, Leo Grand este tot un om al străzii, chiar mai mult el nu s-a atins de niciun ban câștigat în urma aplicație, scrie Business Insider.
Grand a reușit să învețe programare de la Patrick McConlogue, un tânăr programator în vârstă de 23 de ani.
Povestea tânărului Leo a început în vara anului 2013, când Patrick l-a observat în drumul său spre lucru. Leo Grand locuia pe străzile orașului Manhatten de mai bine de 3 ani. Dar McConlogue a văzut în Grand un potențial care ar putea să-l ducă departe.
O oportunitatea de a învăța
Planul lui McConlogue a fost simplu. I-a propus lui Grand fie să accepte 100 de dolari fără nicio pretenție, fie să învețe ceva nou: să facă programare cu ajutorul lui Patrick.
Fără niciun regret, Leo a ales oportunitatea de a învăța ceva nou. Astfel, Leo respectându-și promisiunea a început să se împrietenească cu Patrick. Faptul că McConlogue i-a furnizat un laptop mai vechi și îi dădea lecții în fiecare zi tânărului fără adăpost, i-a adus critici din partea prietenilor spunându-i că acest lucru este degradant și oribil. Astfel, Leo a învățat să facă coduri de programare.
Această poveste a fost urmărită de la bun început atât de jurnaliștii de la Business Insider, cât și internauți care le-au accesat pagina de Facebook, circa 70.000 de persoane.
După câteva luni de studiu intensiv despre programare, sfidând criticile, cei doi tineri au lansat în decembrie 2013 aplicația pentru mașini Trees For Cars, pe care Leo a realizat-o singur.
Aplicația costa 0,99 de dolari, și era disponibilă atât pentru versiunea mobilă pentru iPhone, cât și pentru Android. Este un proiect ecologist, menit să protejeze mediul. Cu ajutorul acestei aplicații, utilizatorul poate găsi șoferi care au un traseu comun cu el și care sunt interesați să-și “împartă” mașina cu alți călători, pentru a reduce astfel poluarea provocata de emisiile de CO2.
Aplicația a fost descărcată de 15.000 de utilizatori, ceea ce a însemnat vânzări în valoare de 14.000 de dolari. Aproximativ 30% din acești bani s-au dus către cheltuieli pentru magazine sau pentru platformă, rămânându-i lui Leo 10.000 de dolari.
Toți banii sunt acum în contul lui McConlogue pentru că Leo nu are un cont bancar. Patrick îl îndeamnă pe Leo să se ducă la bancă și să-și deschidă un cont unde să-i fie virați banii, dar Grand nu ajunge la două străzi distanță că se și întoarce din drum. În ciuda faptului că banii din contul lui Patrick sunt intacți, Leo preferă să doarmă în continuare pe străzi.
McConlogue i-a dat și un ultimatum. "Are la dispoziție un an pentru a găsi o modalitatea de a-și retrage toți banii din contul meu. Dacă nu, măcar să doneze banii unui centru dedicat oamenilor fără adăpost", le-a spus Patrick jurnaliștilor de la Business Insider.
Dar sunt și lucruri pe care Grand vrea să le învețe, spre exemplu să continue să facă coduri de programare, de aceea el a ajuns la cursurile TurnToTech, care durează 12 săptămâni. De asemenea, Leo urmează și cursuri de scriere, chiar îi face plăcere să scrie despre politică.
Chiar dacă Leo face aceste lucruri lui îi place să fie în continuare un om al străzii. Așadar, nu oricine vrea să fie salvat. Iar în cazul celor doi prieteni, proverbul "învață-l pe om să pescuiască și îl vei hrăni toată viața" nu este valabil, ci mai degrabă " a învăța un om să pescuiască nu îl va hrăni pe viață, decât dacă omul vrea să ia furculița".