Povestea managerului care are grijă de bătrânețea românilor

Raluca Țintoiu este astăzi director al NN Pensii, după o experiență de peste 17 ani în finanțe. Ea a ajuns la performanța de a administra 37% din piața pensiilor private obligatorii în funcție de active, respectiv 28,7% din această piață în funcție de numărul de participanți.

Să reușești în domeniul financiar poate fi, uneori, un vis greu de împlinit. Raluca Țintoiu demonstrează că și cele mai imposibile dorințe pot fi îndeplinite dacă pui suflet și pasiune. Iar până la a deține o funcție importantă într-o multinațională nu mai poate fi decât un pas. Din 2013, Țintoiu este directorul general al NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii private din România, și deține totodată și poziția de președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. Experiența  ei profesională este strâns legată de activitățile grupului ING și UniCredit. În perioada 2010 – 2013 a condus departamentul de Corporate Finance Advisory din cadrul UniCredit CAIB România. Anterior, a ocupat poziții executive și manageriale în divizia de corporate și investment banking a ING în România, dar și la Londra, unde a fost în perioada 2006 – 2008 vicepreședinte pe zona de Corporate Finance. Într-un interviu acordat revistei Capital, Raluca Țintoiu a povestit despre traseul său profesional, punctând și care au fost cele mai mari provocări pe care le-a întâlnit în acest domeniu.

Capital: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?
Raluca Țintoiu: Până în 2013, când am preluat poziția de director general al NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii private obligatorii din România, pot spune că am avut o traiectorie profesională tradițională. Cariera mea a evoluat mai degrabă în linie dreaptă, pentru că s-a desfășurat în medii similare, în sectorul bancar, experiența mea fiind totodată legată de piața de capital și de consultanța financiară pentru fuziuni și achiziții. Odată cu reevaluarea și stabilirea unor noi obiective profesionale de creștere, am părăsit, însă traseul liniar și am pus bazele dezvoltării multidirecționale care a urmat.

Capital: Care este secretul unei cariere de succes?
Raluca Țintoiu: Perseverența este printre cele mai importante ingre­diente pentru reușită, atât în carieră, cât și în viața de zi cu zi, și există numeroase exemple care confirmă că prin perseverență poți realiza orice îți propui. De aceea, ori de câte ori se întâmplă ca un anumit lucru să nu iasă cum îți dorești, e important să îți reamintești care sunt obiectivele și să faci tot ceea ce ține de tine pentru a le realiza. Aici intervine și răbdarea, la fel de importantă într-o carieră de succes. Răbdarea de a o lua de la capăt, atunci când este nevoie sau când trebuie să continui să te dezvolți.

Capital: Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi la nivel profesional?
Raluca Țintoiu: Dacă ar fi să numesc o decizie care cred că mi-a schimbat semnificativ cariera și evoluția profesională, cel mai probabil voi alege relocarea mea la Londra, în cadrul ING, unde am deținut în perioada 2006-2008 poziția de vicepreședinte în segmentul de Corporate Finance. A fost deopotrivă o decizie importantă și dificilă, care a reprezentat pentru mine o oportunitate nouă de creștere și care a contribuit la extinderea experienței și ariei mele de expertiză.

Capital: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat?
Raluca Țintoiu: Se spune că unul dintre cele mai mari riscuri din viața profesională este, de fapt, să nu-ți asumi niciun risc și, astfel, să încetinești evoluția în carieră și să pierzi multe dintre oportunitățile pe care le-ai putea avea.
Cred că fiecare decizie importantă pe care am luat-o a avut și o serie de riscuri, dar de fiecare dată m-am concentrat pe obiectivele mele și pe rezultate pentru a realiza ce mi-am propus.

Capital: Cât de greu este pentru o femeie să ocupe, în prezent, o funcţie importantă?
Raluca Țintoiu: În mediul de business actual, nu cred că mai există diferențe când vine vorba despre oportunitățile pe care le au femeile și bărbații să evolueze în carieră și, mai departe, să dețină poziții de conducere. Comunitatea de afaceri din România e deja obișnuită cu femeile din poziții înalte de management, existând numeroase exemple de femei CEO în companiile de pe plan local.

Capital: Care sunt cele mai importante realizări ale dvs.?
Raluca Țintoiu: De-a lungul carierei mele, am coordonat tranzacții de finanțare în valoare de peste 3 miliarde de euro, fiecare dintre ele fiind o realizare profesională importantă. În prezent, principala mea prioritate atât ca director general al NN Pensii, cât și ca președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), este creșterea nivelului de înțelegere și conștientizare a publicului cu privire la pensii. Ne propunem să sprijinim tot mai mulți români să înceapă să se gândească din timp la viitor și să economisească pentru un trai mai bun la vârsta pesionării și investim permanent în inițiative de informare și educare.