Melania Trump, Prima doamnă a Americii este fost model și a treia soție a președintelui american, miliardar imobiliar și fostă vedetă TV, Donald Trump. S-a născut pe 26 aprilie 1970, în Novo Mesto, Slovenia (pe atunci parte a Iugoslaviei comuniste).
Tatăl Melaniei era dealer de mașini, iar mama ei era designer vestimentar pentru copii. A crescut într-o casă modestă cu sora mai mică și a descoperit mai târziu că are un frate mai mare, pe care tatăl ei îl avea dintr-o relație anterioară.
A devenit model încă de la o vârstă fragedă
Melania și-a început cariera de model la vârsta de 16 ani, iar doi ani mai târziu a semnat cu o agenție de modeling din Milano. Ulterior, s-a înscris la Universitatea din Ljubljana, dar a renunțat după doar un an pentru a-și continua cariera de model.
La început carierei sale de model, Melania a lucrat la Milano și Paris, iar în 1996 s-a mutat la New York. Aceasta a lucrat cu renumiți fotografi precum Patrick Demarchelier și Helmut Newton și a obținut contracte cu diverse reviste faimoase la acea vreme precum Harper’s Bazaar (Bulgaria), Vanity Fair (Italia), GQ (pentru care a pozat nud în ianuarie 2000) și Ediția de costume de baie Sports Illustrated.
L-a cunoscut pe Donald Trump la o petrecere de modă
Melania l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Donald Trump, la o petrecere de modă din New York, în 1998. Deși, la început, a refuzat să-l întâlnească, cuplul a început în cele din urmă să întemeieze o relație și s-au logodit în 2004. În anul următor s-au căsătorit în Palm Beach, Florida, ceremonie la care au participat celebrități, printre care Shaquille O’Neal, Barbara Walters, Kelly Ripa, Matt Lauer, Katie Couric, fostul președinte Bill Clinton și senatorul din New York Hillary Clinton.
În 2006, Trump l-a născut pe Barron William Trump, al cincilea copil al lui Donald.
Când Donald Trump și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2016, Melania a fost împinsă în lumina reflectoarelor, iar cariera de model a acesteia a stârnit controverse pe întreg continentul. Una dintre primele imagini care a început să circule online a fost cea în care a pozat nud pentru revista GQ.
Controversele nu s-au oprit aici
În iulie 2016, Melania a ținut un discurs la Convenția Națională Republicană, din care s-a constatat că unele pasaje sunt identice cu discursul convenției naționale democratice din 2008 a lui Michelle Obama. Susținând inițial că a scris discursul, Melania a fost acuzată de mass-media de plagiatură.
La scurt timp după aceea, scriitoarea familiei Trump, Meredith McIver, și-a asumat răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat, susținând că a inclus accidental o parte din discursul lui Michelle Obama în punctele de discuție ale Melaniei. McIver a emis următoarea declarație explicând:
„În colaborarea cu Melania la recentul ei discurs, am discutat despre mai multe persoane care au inspirat-o și mesajele pe care dorea să le împartă cu poporul american. O persoană care i-a plăcut întotdeauna este Michelle Obama. La telefon, mi-a citit câteva pasaje din Discursul doamnei Obama ca exemple. Le-am notat și ulterior am inclus câteva dintre formulări în discursul final”.
Nu după mult timp, au urmat mai multe controverse. Pe 30 iulie 2016, New York Post a publicat fotografii nud cu Melania Trump, inclusiv una în care s-a culcat cu o altă femeie. Multe dintre fotografii au fost publicate într-o revistă franceză pentru bărbați care nu mai există în prezent.
Discutând despre fotografiile nud, Donald a declarat pentru The Post: „Melania a fost unul dintre cele mai de succes modele și a făcut multe ședințe foto, inclusiv pentru coperte și reviste importante. Aceasta a fost o fotografie făcută pentru o revistă europeană înainte de a o cunoaște pe Melania. În Europa, astfel de imagini sunt foarte la modă și obișnuite. ”
Începutul campaniei prezidențiale
În noiembrie, Melania a ținut un discurs în care susținea că lupta împotriva atacurilor cibernetice ar fi o prioritate pentru ea dacă ar deveni prima doamnă.
„Trebuie să învățăm tinerii valorile americane: bunătate, onestitate, respect, compasiune, caritate, înțelegere, cooperare”, a declarat Melania Trump.
Pe 8 noiembrie 2016, Donald Trump a câștigat majoritatea voturilor colegiului electoral și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite. Odată cu victoria soțului ei, Melania a devenit prima doamnă a SUA, născută în străinătate.
În timp ce Donald Trump se pregătea pentru tranziția sa la putere, el le-a spus reporterilor că Melania și fiul lor Barron vor rămâne în New York, permițându-i lui Barron să termine anul la școala sa privată din Upper West Side din Manhattan. În iunie 2017, Melania și Barron s-au alăturat în cele din urmă, președintelui, la Casa Albă.
Cu ce își ocupă timpul cea mai puternică femeie a Statelor Unite ale Americii
Prima doamnă își dorea să facă o schimbare în ceea ce privește combaterea intimidării. În octombrie, a făcut o vizită surpriză, împreună cu secretarul Educației, Betsy DeVos, la Orchard Lake Middle School din Michigan, ca parte a inițiativei #NoOneEatsAlone. „Eu cred întotdeauna că trebuie să vă tratați reciproc cu respect și amabilitate și compasiune”, le-a spus elevilor.
În ianuarie 2018, Melania Trump l-a angajat pe Reagan Thompson, în vârstă de 27 de ani, anterior asistent executiv al Consiliului de Securitate Națională și consilier al Congressmanului. pentru a ocupa funcția de director politic.
Pe 7 mai 2018, Melania Trump a lansat platforma, „Fii cel mai bun”, cu accent pe trei obiective cheie: bunăstarea, combaterea abuzului de opioide și pozitivitatea pe social media.
„Ca mamă și ca primă doamnă, mă preocupă faptul că în lumea de astăzi, copiii pot fi mai puțin pregătiți să-și exprime sau să-și gestioneze emoțiile și, de multe ori, tind să apeleze la forme de comportament distructiv sau adictiv, cum ar fi intimidarea, drogurile, dependența sau chiar sinuciderea”, a spus ea.
„Simt cu tărie că, în calitate de adulți, putem și ar trebui să fim cei mai buni în educarea copiilor noștri despre importanța unei vieți sănătoase și echilibrate”, a continuat Melania.
De la modeling, la rezolvarea problemelor de stat
În iunie 2018, prima doamnă s-a implicat și în problemele statului. Mai exact, problema copiilor separați de părinți după ce au trecut ilegal granița cu Mexicul.
„Doamna Trump urăște să vadă copiii despărțiți de familiile lor și speră că ambele părți ale culoarului se pot reuni în sfârșit pentru a realiza o reformă imigrantă de succes”, a spus ea într-o declarație prin intermediul purtătorului de cuvânt, Stephanie Grisham. „Ea crede că trebuie să fim o țară care să respecte toate legile, dar și o țară care să guverneze cu inima.”
Câteva zile mai târziu, Trump a făcut o vizită neanunțată la adăpostul pentru copii New Hope din McAllen, Texas. Cu toate acestea, vizita însăși a fost eclipsată de decizia ei de a purta o jachetă pe care era imprimat mesajul „Mie chiar nu îmi pasă! Ție?”. Purtătorul de cuvânt al acesteia a redus semnificația jachetei, insistând că nu există niciun mesaj ascuns.
În decembrie 2019, Melania Trump a fost subiectul unei biografii neautorizate, Free, Melania, de reporterul CNN al Casei Albe, Kate Bennett. Cartea a aprofundat relațiile primei doamne cu soțul și nora ei Ivanka și a oferit o perspectivă asupra unor momente importante, precum discursul ei inspirat de Michelle Obama la Convenția Republicană Națională din 2016.
În 2010, Melania Trump a lansat o linie de bijuterii, precum și o linie de cosmetice. A apărut într-o reclamă Aflac, co-găzduită în The View și a apărut în reality show-ul soțului ei, Celebrity Apprentice.
Se spune că Melania vorbește fluent în limbile slovenă, engleză, franceză, sârbă, germană dar și italiană.