Razie a instituţiilor de forţă peste proprietarul unei mici benzinării având ca unic motiv felul în care acesta îşi ordona banii în bancă. I s-a întâmplat lui Lyndon McClellan, mic intreprinzător din Fairmont, statul Carolina de Nord, SUA. Agenţi FBI şi de la autoritatea de supraveghere a comerţului cu alcool au venit să îl investigheze în timp ce Fiscul l-a anunţat că a luat din cont toţi cei 107.702,66 dolari ai firmei sale, L & M Convenience Mart. De ce un mic proprietar care vindea carburant la pompă şi hamburgeri la un restaurant alăturat unităţii de distribuţie să se fi trezit cu aşa intervenţii în forţă din partea autorităţilor? Pentru că omul constituise mai multe depozite mai mici de 10.000 de dolari strânind suspiciunea Fiscului că voia să evite raportările obligatorii ale băncilor pentru sume depăşind această limită.
Episodul întâmplat în iulie 2014 este amintit de Joseph Salerno, profesor de economie la Pace University, ca fiind un caz clasic de abuz împotriva celor care-şi câştigă veniturile în regim de piaţă concurenţială. „Războiul împotriva cash-ului distruge micul antreprenor”, scrie acesta pe portalul Institutului Mises din Canada, într-un articol preluat de Zero Hedge.
Din senin asociat activităţilor de spălare de bani şi traficanţilor de droguri
Proprietarul benzinăriei nu făcuse nimic altceva decât să constituie două depozite separate în valoare totală de 11.400 de dolari într-un răstimp de numai 24 de ore. Acesta susţine că nu ştia că există o asemenea prevedere potrivit căreia ar fi interzis să fie făcute depozite mai mici de 10.000 de dolari. De unde să se gândească la faptul că dacă într-o anumită perioadă face mai multe depozite sub limita respectivă va fi asociat spălării de bani sau traficanţilor de droguri? Cu atât mai mult, de unde să fi ştiut că astfel riscă să i se confişte bani direct din contul firmei în baza unei legi care l-ar pune în legătură cu suspecţii de activitate criminală?
Banii nu mai sunt siguri la bancă!
Business-ul lui MCClellan este ţintit spre a fi distrus în cadrul războiului dus împotriva plăţilor şi deţinerilor de cash, scrie Salerno care aminteşte că eroul nostru a refuzat şi în lunile următoare incidentului să cadă la învoială cu Fiscul american pentru a primi înapoi 50% din banii confiscaţi. El vrea să recupereze suma integrală. „Nu este echitabil pentru oamenii din America să muncească şi să trăiască cu gândul că cineva va bate într-o zi la uşa lor spre a le spune: tocmai v-am luat banii! Totdeauna m-am gândit că banii sunt în siguranţă la bancă, dar nu aş mai spune asta în momentul de faţă”, afirmă proprietarul benzinăriei.
Un eveniment de speriat pentru finalul lui 2015!
Tot în direcţia băncilor arată şi consultantul financiar Martin Armstrong. Războiul împotriva deţinerilor de cash marchează începutul unei „noi ere de totalitarism economic”, scrie el pe blogul său. Singura cale de a preveni un colaps bancar ar fi aceea de a le interzice oamenilor să-şi retragă banii din depozite. Specialist în interpretarea ciclurilor de sentiment, Armstrong anticipează pentru octombrie-noiembrie 2015 un eveniment major care să grăbească decizia autorităţilor de a forţa eliminarea cash-ului. Este un trend ce ar putea merge către extreme în care să nu putem cumpăra sau vinde nimic fără aprobarea guvernului.