Povestea neștiută a două mari orașe din Asia. Publicația spune că Hong Kong nu trebuie subestimat. Dacă poate depăși dificultățile actuale și poate valorifica avantajele inerente, Hong Kong ar putea să nu rămână în urma rivalului său.
Hong Kong și Singapore, două economii oraș-stat din Asia, comparate frecvent
Hong Kong și Singapore sunt două economii oraș-stat din Asia, care, adesea, au fost comparate. Primul este recunoscut ca centru financiar internațional regional. Al doilea este un centru financiar internațional funcțional în cadrul ASEAN.
Înainte de 2019, Hong Kong deținea un statut mai important ca centru financiar internațional. În comparație, Singapore, avea o piață de capital mai mare și servicii financiare mai cuprinzătoare.
Cu toate acestea, din 2019, situația s-a schimbat radical. În acel an, Hong Kong a cunoscut aproape un an de tulburări sociale, care i-au afectat grav imaginea de centru financiar internațional liber și sigur.
Începând din 2020, pandemia COVID-19, combinată cu valul anti-globalizare din ce în ce mai sever și conflictele geopolitice, a afectat foarte mult și Hong Kong-ul. În ultimii cinci ani, traiectoria de dezvoltare din Hong Kong și Singapore s-a modificat, Hong Kong înregistrând o scădere, iar Singapore o creștere, scrie Eurasiareview.
Schimbările sunt dictate de vremuri și de tendințele globale
Schimbările cu care se confruntă Hong Kong-ul ca centru financiar internațional sunt dictate de vremuri și tendințele globale. De exemplu, tulburările sociale din Hong Kong din 2019 pot fi văzute ca o proiecție a rivalității geopolitice dintre SUA și China asupra sa.
Pentru Statele Unite și Regatul Unit, menținerea Hong Kong-ului ca „port liber” în viziunea occidentală era de dorit. Ideea era ca acesta să rămână un „câmp de luptă democratic”. Pentru guvernul chinez, era obligatoriu să nu permită Hong Kong-ului, revenit la continent, să fie dominat de haos sub interferența occidentală. Odată cu implementarea Legii Securității Naționale, orașul a suferit efectiv o „a doua întoarcere”. În acest context, Hong Kong a fost, inevitabil, prins în focul încrucișat al rivalității dintre SUA și China.
Fiind un centru financiar internațional influent, prosperitatea Hong Kong-ului este legată de apropierea sa de China continentală. Dar această prosperitate a fost realizată în primul rând sub influența piețelor occidentale.
Hong Kong servește ca un „super-conector” între China continentală și lumea exterioară
Hong Kong servește ca un „super-conector” între China continentală și lumea exterioară. El operează într-un sistem de curs de schimb conectat cu libera circulație a capitalului. Este un „oraș-stat” cu o economie de piață capitalistă. Acesta atrage numeroase companii multinaționale și beneficiază de politici tarifare speciale din mai multe țări occidentale.
Când rivalitatea geopolitică dintre SUA și China s-a intensificat, mediul extern pentru dezvoltarea Hong Kong-ului a suferit o schimbare dramatică.
SUA au revocat statutul tarifar special al Hong Kong-ului. Statele Unite au impus și o serie de sancțiuni și restricții. În consecință, statutul Hong Kong-ului și factorii care îi susțin rolul de centru financiar internațional au fost modificați.
De exemplu, unele multinaționale occidentale, preocupate de riscurile geopolitice, s-au retras. Capitalul internațional a ieșit din insulă de teama riscului. Oameni bogați, îngrijorați de siguranța bunurilor, și-au mutat averile în Singapore. Acest lucru a afectat prețurile activelor locale. El chiar a determinat stagnarea activităților economice și financiare.
Singapore a ales strategia de „țară mică, diplomație mare”
Singapore a fost un beneficiar major al acestor schimbări care au avut loc în Hong Kong. De multă vreme, națiunea din Asia de Sud-Est a urmat o strategie echilibrată de „țară mică, diplomație mare”. Este o entitate unică, autoritară din punct de vedere politic. În plus, e extrem de liberalizată din punct de vedere economic.
În ultimii ani, mulți oameni bogați din China continentală au ales să imigreze în Singapore pe baza acestor considerente.
Declinul Hong Kong-ului și ascensiunea Singapore
În ultimii câțiva ani, s-a constatat declinul Hong Kong-ului și ascensiunea Singapore.
Hong Kong s-a confruntat cu provocări semnificative, fluxul unor elemente economice și financiare afectându-l.
Această „poveste a celor două orașe” din Asia- Hong Kong și Singapore rămâne în prim-plan. Având în vedere păstrarea statutului de centru financiar internațional și al dezvoltării piețelor de capital, Hong Kong nu trebuie subestimat. Avantajele sale pot fi valorificate pentru o creștere ulterioară.
De exemplu, la bursă, Hong Kong are un avantaj substanțial față de Singapore. Potrivit Financial Times, guvernul din Singapore duce „bătălii pentru a revigora bursa de valori aflată în dificultate”.
În prezent, numărul companiilor listate aici a scăzut de la aproape 800, cu un deceniu în urmă, la aproximativ 600 în prezent. Valoarea totală de piață e de aproximativ 5,7 trilioane HKD (dolar din Hong Kong). Suma e mai puțin decât valoarea de piață combinată a celor trei acțiuni grele din Hong Kong. La fel de clar este că bursa din Singapore se confruntă cu o criză existențială.
Decalajul dintre cele „două orașe” devine evident
La sfârșitul lunii martie a acestui an, cel mai recent număr de companii listate în Singapore era de 624. Acest lucru indică faptul că „tendința de contracție” continuă.
Pe lângă asta, decalajul dintre cele „două orașe” devine și mai evident când se compară capitalizarea totală de piață a companiilor listate. În prezent, capitalizarea bursieră totală a pieței de valori din Singapore este de aproximativ 735,1 miliarde USD (aproximativ 5,7 trilioane HKD), în timp ce capitalizarea totală de piață a acțiunilor din Hong Kong este de până la 33,4 trilioane HKD.
Doar valoarea de piață combinată a trei acțiuni grele – Tencent, Alibaba și China Mobile – se ridică la 6,6 trilioane HKD, depășind întreaga capitalizare bursieră a pieței de valori din Singapore.
În ceea ce privește lichiditățile, cifra de afaceri medie zilnică a SGX în luna martie a fost de 1,19 miliarde USD (aproximativ 9,3 miliarde HKD), în timp ce HKEX a avut o cifră de afaceri zilnică medie de 112,3 miliarde HKD în aceeași perioadă, de peste zece ori mai mare decât a SGX.
Economia Singapore este foarte dependentă de piețele internaționale, iar evenimentele majore cu risc geopolitic și tulburările din regiune pot afecta imediat piața. În schimb, Hong Kong are avantaje chiar în aceste domenii. Prin urmare, dacă Hong Kong poate face față diferitelor efecte curente ale refluxului și poate aștepta ca pendulul globalizării să revină la o poziție mai echilibrată, există o șansă semnificativă ca Hong Kong să revină pe calea prosperității. Deși prosperitatea viitoare a Hong Kong-ului poate diferi de cea din trecut, obținerea acesteia, într-o anumită măsură, ar fi considerată un succes pentru Hong Kong.