Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre evenimentele din 1989. Celebrul istoric a explicat ce a însemnat „Institutul Revoluției lui Iliescu”. Totodată, el dezvăluit că, în tinerețe, Nicolae Ceaușescu participa la ședințele Mișcării Legionare, alături de fratele său.
Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre „Institutul Revoluției lui Iliescu” și a dezvăluit că, în tinerețe, Nicolae Ceaușescu participa la ședințele Mișcării Legionare, alături de fratele său.
„S-a construit pe o serie întreagă de elemente false, de imagine, majoritatea anti-comuniste. Și în care, sigur că un rol principal l-au avut anumiţi lideri, în frunte cu Ion Iliescu. Iliescu este emiţător de imagini publice şi imagini istorice, aşa – numite istorice, de cele mai multe ori fanteziste, fără legătură cu realitatea.
Are un institut. „Institutul Revoluţiei lui Iliescu”, aşa îi spune lumea, pe care l-a înfiinţat efectiv din dorinţa de a construi o imagine oficială, cum să spun, o istorie oficială a României, în decembrie 1989 şi după aceea, a regimului său. O istorie a lui Iliescu, pur şi simplu. Şi care este construită, finanţată, chiar, de un grup de politruci. Un grup de politruci care construieşte această istorie a lui Ion Iliescu şi a Revoluţiei, şi a evenimentelor de după.”, a spus istoricul Alex Mihai Stoenescu
„Ceaușescu avea un frate în Mișcarea Legionară”
„Nicolae. Un alt frate care se numea tot Nicolae, din câte îmi aduc aminte. Şi ăsta l-a dus pe la întrunirile legionare. În nişte discuţii ale mele cu Adrian Păunescu pe teme istorice, tocmai despre Ceauşescu, mă lămuream asupra personalităţii lui. La un moment dat, Păunescu îmi povesteşte o scenă interesantă, petrecută în avion, cu ocazia unei vizite de lucru pe care o făcea Ceauşescu la Reşiţa. Şi l-a luat pe Adrian Păunescu, care avea nişte probleme cu „Flacăra”. Şi, Ceauşescu, cu ocazia aceasta, îi reproşează lui Adrian Păunescu faptul că a început să publice şi să facă propagandă în revista „Flacăra” unor legionari.
Era vorba despre nişte profesori universitari, nişte medici celebri. Şi Păunescu a intrat în jocul ăsta şi i-a spus: „Staţi puţin că ăştia erau basarabeni, bucovineni. Una era legionarismul pe frontieră şi altceva dandy-legionarii din Bucureşti, de pe stradă, pe care i-aţi văzut şi dumneavoastră”. La această replică, Ceauşescu a început să îi povestească lui Adrian Păunescu legăturile şi cunoaşterea de către el a Mişcării Legionare. El avea un frate în Mişcarea Legionară, Ceauşescu, şi a fost dus pe la vreo trei manifestaţii şi şedinţe.”, a mai spus istoricul Alex Mihai Stoenescu, într-un interviu realizat de Dan Andronic, în anul 2015.
Nicolae Ceaușescu a avut legături cu Mișcarea Legionară?
Istoricul Alex Mihai Stoenescu a mai explicat dacă Nicolae Ceaușescu a avut legături, prin fratele lui, cu Mișcarea Legionară.
„A cunoscut, a fost la întrunirile Mişcării Legionare. Şi i-a povestit lui Adrian Păunescu. Păunescu mi-a confirmat, de fapt, lucruri pe care le ştiam. I-a povestit că a cunoscut, că a fost şi i-a atras atenţia el, aşa, ca… Ceauşesu se considera istoric sau martor al istoriei. I-a atras atenţia lui Păunescu că este o diferenţă între Mişcarea Legionară a lui Zelea Codreanu şi Mişcarea Legionară a lui Horia Sima, spunând el că s-au produs nişte modificări… Părea un expert în chestia asta, Păunescu fiind şocat, că nu se aştepta. Sigur, la sfârşit, când au aterizat la Reşiţa, Ceauşescu l-a atenţionat: „Să nu cumva să te prind că scrii”. Sigur, această mărturie îmi confirmă mie nişte informaţii pe care le aveam oricum şi care sunt, de fapt, precizate şi în vreo două biografii ale lui Ceauşescu. Nu în sensul că a fost înscris în Mişcarea Legionară, dar a participat la nişte întruniri.
Problema care este şi ce este interesant pentru personalitatea lui Ceauşescu: în momentul în care astfel de subiecte s-au pus, în anii ’70 sau în 1980 când a avut loc celebra întâlnire cu intelectualii lui Ceauşescu…Şi, aici, Dan Zamfirescu, celebrul istoric teolog, mi-a descris reacţiile lui. Până în decembrie 1989, când avem acelaşi tip de reacţie din partea lui Ceauşescu, în raport cu evenimentul istoric. Deci, Ceauşescu judeca evenimentul istoric, mai ales cel modern, partea finală a perioadei interbelice din România o judeca numai prin prisma propriilor observaţii. Deci, el considera că aceea este istoria reală pe care a văzut-o el şi a trăit-o şi restul, ce scriu istoricii, sunt nişte poveşti.”, a mai explicat istoricul Alex Mihai Stoenescu.