Parerea cu privire la piata de capital din tara noastra este unanima: gradul de dezvoltare al acesteia este nesatisfacator. Daca am efectua un sondaj cu privire la posibilitatile de cistig i urma investitiei i actiuni listate, marea majoritate a celor chestionati (a celor care au idee despre asemenea investitii, desigur) ar raspunde ca posibilitatile sunt reduse si ca piata iregistreaza un declin continuu de mai multi ani. Poate vor exista citeva persoane care vor raspunde ca se pot face si bani, dar numai daca urmaresti zi de zi cotatiile sau daca dispui de anumite informatii.
Oare asa stau lucrurile? Nu tocmai. Ca sa testeze aceasta ipoteza, societatea de brokeraj Intercapital Invest a efectuat o simulare pe o perioada de 52 de saptamini (11 aprilie 2000 – 30 martie 2001) privind investirea unei sume de 1,1 miliarde lei (nu valoarea absoluta a sumei conteaza, ci concluziile acestui studiu). Acesti bani au fost „investiti” astfel: 500 milioane lei i actiunile unor societati listate la Bursa de Valori si 600 milioane lei i certificate de trezorerie pentru persoane juridice. Investitia i titluri de stat a fost necesara pentru a reduce riscul portofoliului si a asigura un cistig stabil. in cazul unei investitii reale, accesibile unei persoane fizice, aceasta investitie i titluri de stat poate fi ilocuita de una itr-un fond mutual, de exemplu (cu rezultate chiar mai bune).
Simularea a fost reala, i sensul ca aceasta a debutat itr-adevar i aprilie 2000 si a fost urmarita saptaminal (nu a fost efectuata i prezent, pe baza istoricului ultimului an). Ceea ce am dorit sa demonstram cu aceasta simulare a fost faptul ca piata de capital poate oferi cistiguri pe termen mediu si lung, i conditiile unei implicari mai putin active si a unor cunostinte medii despre investitii. Cu alte cuvinte, investitia i actiuni este accesibila oricui si poate aduce bani buni pe termen lung, fara un efort prea mare. Ne-am bazat i aceasta simulare pe un principiu emis de Warren Buffet: „Pietele (cotatiile) evolueaza uneori, pentru perioade mari de timp, fara legatura cu valoarea. in cele din urma, isa, valoarea conteaza”.
Astfel, la data de 11.04.2000, am „investit” cele 500 de milioane lei i mod egal (cite 50 de milioane) i zece actiuni: Alro Slatina (symbol ALR), Arctic Gaesti (ARC), Banca Turco-Romina (BTR), Electroaparataj Bucuresti (ELJ), Policolor Bucuresti (PCL), Terapia Cluj (TER), Banca Transilvania Cluj (TLV), Imsat Bucuresti (IMS), Impact Bucuresti (IMP) si Otelinox Tirgoviste (INX). Principalul efort i cadrul acestei simulari l-a constituit alegerea acestor actiuni. Au fost alese actiuni solide, cu un grad de risc redus sau mediu, care au demonstrat o evolutie buna si/sau aveau un potential bun de crestere. Formarea unui portofoliu de zece asemenea actiuni a determinat reducerea riscului global al portofoliului.
Aceasta investitie a fost una pasiva, pe termen lung. Cu alte cuvinte, nu a fost schimbata structura portofoliului pe parcursul anului, ci doar a fost urmarita performanta acestuia. Desigur, dupa un an de zile, unele actiuni au iregistrat evolutii bune, iar altele mai putin bune. Pe ansamblu, isa, evolutia a fost pozitiva. Astfel, cele mai bune performante i perioada analizata le-au iregistrat actiunile Otelinox (INX). Cresterea pretului acestora pe ultimul an a fost spectaculoasa: 377%. Evolutii foarte bune au mai iregistrat actiunile Alro Slatina (ALR) cu +84% si Electroaparataj (ELJ) cu +68%. Pentru detinerile la alte societati se asteapta intrarea unor actiuni noi i portofoliu (ca urmare a majorarii capitalului social cu o parte din profit si/sau diferente din reevalauare), marind valoarea acestuia. Actiunile Banca Transilvania au avut o performanta a pretului, pe ultimele 12 luni, de -16,1%, aceasta ajungind isa la +55% cu actiunile ce vor fi primite gratuit i urma majorarii capitalului social prin reevaluarea activelor si repartizarea profitului (0,85 actiuni noi pentru o actiune detinuta). Imsat, cu o performanta pe perioada mentionata de +1%, aduce isa un cistig de +103% dupa primirea actiunilor gratuite (o actiune noua pentru una detinuta) provenite din reevaluare (valoarea IMS poate scadea usor i saptaminile urmatoare). Impact Bucuresti, cu o evolutie a pretului de -26% pe ultimele 52 de saptamini, are o performanta de +58% dupa iregistrarea actiunilor noi (7,5535 actiuni noi pentru zece actiuni detinute, plus posibilitatea de a utiliza dividendul – 400 lei/actiune – pentru subscrierea a 4,55 actiuni noi la zece detinute; astfel, o actiune ar putea fi subscrisa cu un aport cash de numai 55 lei). Actiunile Terapia Cluj au avut o evolutie stabila (pretul a variat cu 0%). Evolutii slabe au iregistrat actiunile Arctic, cu -36%, si Policolor, cu -18,5%. Actiunile Bancii Turco-Romine au fost retrase din portofoliu ca urmare a dificultatilor prin care trece banca, astfel icit pierderea a fost de 100%.
Pe ansamblu isa, raportata la cursurile din data de 30 martie 2001, performanta portofoliului de actiuni a fost de +33,4%. Valoarea actuala reala a portofoliului trebuie sa includa si actiunile gratuite ce vor fi primite pentru Banca Transilvania, Impact si Imsat. in acest caz, performanta portofoliului de actiuni pe ultimele 52 de saptamini devine 59,2% (la aceasta performanta se vor adauga si dividendele ce pot fi distribuite de Alro, eventuala valoare a actiunilor BTR, daca tranzactionarea acestora se va relua vreodata etc). Pentru referinta, pe aceeasi perioada, indicele BET al Bursei de Valori a crescut cu numai 3,6%, iar indicele BET-C a scazut cu 3,2%.
Luind i calcul si rentabilitatea titlurilor de stat „cumparate”, performanta totala a portofoliului (actiuni plus titluri) pe ultimul an devine 61,4%.
in concluzie, rezultatele sunt destul de bune pentru o investitie pasiva pe piata de capital din tara noastra. Trebuie tinut cont, isa, ca aceasta este o investitie pe termen lung, deci asteptam o performanta si mai buna i anii urmatori pentru actiunile din portofoliu. Pentru anul viitor ne propunem sa urmarim aceleasi actiuni, la care adaugam SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), Rafinaria Astra Romina (ASP) si Sicomed (SCD), cu o valoare initiala a investitiei de 50 milioane lei i fiecare.
Povesti adevarate: profit de 60% pe an la Bursa
12 aprilie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 aprilie 2001, 15:00
Parerea cu privire la piata de capital din tara noastra este unanima: gradul de dezvoltare al acesteia este nesatisfacator. Daca am efectua un sondaj cu privire la posibilitatile de cistig i urma investitiei i actiuni listate, marea majoritate a celor chestionati (a celor care au idee despre asemenea investitii, desigur) ar raspunde ca posibilitatile sunt reduse si ca piata iregistreaza un declin continuu de mai multi ani. Poate vor exista citeva persoane care vor raspunde ca se pot face si bani
Etichete: actiuni,
arhiva,
performanta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook