Topul de anul acesta, realizat pe baza datelor financiare de la finalul anului trecut, ne arată că milionarii noștri au avut un an 2019 bun. Vă dau doar un exemplu statistic pentru a susține această informație: averea lor însumată ajunge la 29,5 miliarde de euro, în timp ce în Topul de anul trecut ajungea la 28,1 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă o creștere a averilor lor cumulate de 5%, față de topul de anul trecut.

O altă dată statistică arată că Bucureștiul rămâne de departe polul bogăției din România. Aproape 100 de milionari din acest Top provin din zona București-Ilfov, iar averile lor însumate ajung la 12 miliarde de euro, adică 40% din totalul acestui Top.

Să trecem puțin de zona statisticilor generale, pentru că aș vrea să pun în lumină o temă de reflecție. Pentru noi toți.

În timpul realizării acestui produs editorialistic a apărut în redacția noastră o temă de dezbatere: este de interes public prezentarea averii unui om sau nu?

Din punctul meu de vedere, răspunsul este ”da”. Mai ales dacă adăugăm și povestea evoluției acelei averi. Iată de ce cred astfel. În România ultimelor trei decenii ne-am obișnuit sau am fost obișnuiți să îi privim cu o atitudine negativă pe oamenii bogați. Am crescut cu ideea că sunt doar oameni care au dat tunuri, au fost ajutați de o mână nevăzută la momentul oportun, au fost protejați. Numai că ideea mi se pare păguboasă, mai ales pentru tinerele generații, pentru cei care vor duce societatea înainte.

Să induci această imagine la generații întregi este o formă perversă de descuraja oamenii în a mai avea inițiativă, o rețetă foarte eficientă dacă ținem cont de faptul că avem tendința de a da mereu vina pe altcineva când nu ne merge bine, decât pe propriile greșeli. Este mai simplu să gândești că pot reuși doar niște indivizi ”aleși„, decât să recunoști că în loc să te agiți să faci ceva, o arzi neglijent în scara blocului (că doar asta se mai poate zilele acestea) după orele de serviciu. Și te duci și îi transmiți și copilului frustrările și neputința ta. Și îi tai aripile.

Așa că mesajul că bogătașii sunt o castă în care nu avem loc are toate șansele nu doar să prindă la popor, ceea ce s-a și întâmplat deja, ci să taie aripile unor tineri cu idei de milioane.

Acesta este argumentul principal pentru care cred că poveștile acestor oameni care au făcut milioane trebuie prezentate. Cred că tinerii trebuie să înțeleagă din succesul lor că acesta îl pot avea toți cei care sunt dedicați proiectului lor, care au ambiție să își pună în scenă ideile. Poveștile acestor 300 de oameni prezenți în acest Top sunt importante pentru viitorul nostru. Cu cât mai mulți tineri vor înceape să creadă că se poate, că pot visa, că pot realiza tot ce vor, cu atât mai bine va arăta și viitorul nostru. În această perioadă, este cu atât mai important să avem oameni cu inițiativă. Anul acesta, statul și-a arătat goliciunea prin decizii care ar putea fi comice dacă nu ne-ar privi pe noi.

Speranța de mai bine ne stă în oamenii cu idei, cu ambiție, care muncesc 16 ore pe zi. Evident că se îmbogățesc, dar trebuie să înțelegem că muncesc și pentru noi. Dacă ei nu are avea afaceri de succes, noi am avea mai puține locuri de muncă.

Trebuie să învățăm să înțelegem această legătură logică între bunăstarea noastră și milioanele oamenilor din acest top. Sunt oameni care își permit să își facă vacanțe de lux, să aibă mașini scumpe, vile de lux, dar fără de care nici noi nu am putea avea vacanțe medii, apartamente de două camere și mașini decente.

Cred cu tărie că ar trebui să învățăm din succesul lor și, dacă pentru unii dintre noi posibilitatea de a ne mai pune în scenă ideile nu există, măcar să nu frângem aripile celor tineri prezentând o poveste de succes într-un mod negativ. Să respirăm adânc și să uităm de frustrări personale când ne uităm la acești oameni din Top. Urmează 2-3 ani grei din punct de vedere economic și de priceperea lor managerială depinde și situația noastră de acasă. Suntem, e adevărat, la niveluri diferite, dar suntem de aceeași parte a baricadei. Este greu de înțeles, dar este vital să o facem.

Toate aceste declarații, dar si multe alte povești despre oamenii din spatele celor mai mari companii din România, pot fi citite pe larg începând de astăzi, 18 decembrie, în revista ”Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români”, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.