Când vine vorba de România, mulţi francezi nu ştiu decât de cerşetori sau de hoţii de buzunare din oraşe, ori de romi, în cea mai mare parte o populaţie defavorizată care provine şi din Bulgaria. Dar la 2000 de kilometri de Paris, România, unde 22 de milioane de oameni împart un teritoriu cât jumătate din Franţa, nu mai suportă să fie redusă la părţile sale rele, scrie duminică Le Nouvel Observateur, prezentând o emisiune ce urmează să fie difuzată în seara zilei pe postul de televiziune francez M6.
Dictatura lui Ceauşescu s-a terminat de peste 20 de ani. Copiii străzii mai există şi încă mulţi, pentru că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a rămas în urmă cu dezvoltarea economică. Oameni politici corupţi încă există şi sunt din ce în ce mai bogaţi. Dar tineri inspiraţi de ‘indignaţi’ lucrează la schimbarea acestei stări de fapt, notează sursa citată.
România are atracţii necunoscute. Ţara a devenit foarte atractivă pentru sute de francezi care studiază medicina, cu avantajul că nu există un concurs pentru a intra la facultate şi se poate studia în franceză, în parte contra cost, dar la preţuri rezonabile. Chiriile nu sunt mari şi costul vieţii este foarte scăzut pentru că salariul mediu este de 400 de euro.
O altă curiozitate: scena muzicală. În întreaga lume, tinerii se zbânţuie pe melodiile Innei, care a vândut milioane de CD-uri şi a fost distinsă cu un disc de platină în Franţa. În spatele ei şi al unor viitoare pop-staruri, o mini-industrie lucrează cu succes la fabricarea de melodii eficace şi adaptate pentru cluburi. Dacă la Bucureşti, supranumit "micul Paris al Balcanilor", corupţia politică şi administrativă nu ar continua să ducă la distrugerea unor clădiri magnifice, unele clasificate ca monumente istorice, ţara ar putea cunoaşte un boom turistic, potrivit aceleiaşi surse.
În somptuoşii Carpaţi, natura este virgină, iar oamenii îşi duc traiul ca pe vremuri. Întâlneşti căruţe trase de cai, ţărani muncind pe lângă plugul cu boi. Peisajul este atât de deosebit încât prinţul Charles al Marii Britanii a cumpărat în zonă o fermă veche unde vine ori de câte ori are timp, mai scrie Le Nouvel Observateur.