Şeful Fed s-a angajat „să păstreze un echilibru” între riscul supraîncălzirii economiei şi necesitatea de a menţine în grafic creşterea PIB-ului SUA.
Oficialii Fed anticipează trei majorări ale ratei dobânzii anul acesta, iar Powell nu consideră că ritmul trebuie accelerat, chiar facă efectele pozitive ale măsurilor de stimulare aprobate de administraţia Trump şi redresarea economiei mondiale sprijină avansul PIB-ului SUA.
„Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) va continua să păstreze un echilibru între evitarea supraîncălzirii economiei şi aducerea inflaţiei la 2%, pe o bază sustenabilă. Unele dificultăţi cu care s-a confruntat economia americană în ultimii ani s-au transformat în măsuri de stimulare”, a declarat Powell, referindu-se la reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor guvernamentale.
Declaraţia este primul indiciu că, în pofida măsurilor de stimulare aprobate de administraţia Trump, şeful Fed nu va accelera ritmul de majorare a ratei dobânzii. „Gradual” a fost cuvântul cheie de când fostul şef al Fed, Janet Yellen, a început majorarea costului creditului, la sfârşitul lui 2015.
Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din martie Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii şi să anunţe noile prognoze de creştere a economiei.
Pieţele nu au reacţionat cu entuziasm la declaraţiile şefului Fed. Bursa de pe Wall Street a deschis marţi în scădere, în timp ce dolarul s-a apreciat faţă de euro.
Luna aceasta, Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 1,25% şi 1,50% şi a previzionat o majorare graduală a costului creditului în acest an.
Rata şomajului în SUA a scăzut în decembrie la 4,1%, cel mai redus nivel din ultimii 17 ani, în timp ce economia a înregistrat o creştere anuală de 2,6% în trimestrul patru din 2017, după un avans de 3,2% în precedentele trei luni.
AGERPRES