Scrisoarea CSM cuprinzând punctele de vedere ale partenerilor sociali faţă de Acordul cu FMI exprimate în şedinţa de luni a ajuns pe masa premierului. Guvernul va analiza şi va decide dacă va lua în considerare propunerile sindicatelor şi patronatelor. În document se menţionează că partea guvernamentală a votat pentru avizarea favorabilă a Scrisorii de Intenţie, precum şi a Memorandumului suplimentar de Înţelegere, în timp ce partea patronală a votat avizarea favorabilă
Scrisoarea CSM cuprinzând punctele de vedere ale partenerilor sociali faţă de Acordul cu FMI exprimate în şedinţa de luni a ajuns pe masa premierului. Guvernul va analiza şi va decide dacă va lua în considerare propunerile sindicatelor şi patronatelor.
În document se menţionează că partea guvernamentală a votat pentru avizarea favorabilă a Scrisorii de Intenţie, precum şi a Memorandumului suplimentar de Înţelegere, în timp ce partea patronală a votat avizarea favorabilă în condiţiile acceptării unor amendamente.
Partea sindicală a votat pentru aviz negativ, cu propunerea ca Executivul să redacteze o nouă formă a Scrisorii de Intenţie, elaborată în urma dialogului cu partenerii sociali, în care să fie cuprinse, de comun acord, amendamentele părţilor sindicală şi patronală.
Sindicatele vor altă Scrisoare de intenţie
Principalele argumente care au determinat avizul negativ al sindicaliştilor şi dorinţa de a fi redactată o nouă Scrioare de intenţie au fost legate de intenţia de reducere individuală a pensiilor cu 15%, totodată, sindicaliştii susţinând că reducerea fiecărui salariu din sectorul bugetar cu 25% este în contradicţie cu prevederile Codului Muncii şi reprezintă încălcarea unui principiu de drept, asupra căruia Curtea Constituţională a dat un aviz negativ.
De asemenea, ei au argumentat că scăderea consumului duce la reducerea bugetului ca atare, iar măsura de reducere cu 25% este echivalentă cu un impozit regresiv.
Avizul negativ a vizat şi modificarea Codului Muncii, impozitarea tichetelor de masă, reducerea prestaţiilor sociale cu 15%, ţinta de combatere a evaziunii fiscale de 0,4% din PIB şi lipsa unor măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale pe piaţa forţei de muncă.
Patronii vor reducerea cu 40% a cheltuielilor material ale instituţiilor statului
Cei 15 reprezentanţi ai patronatelor, membri în CES, au votat avizarea favorabilă a Scrisorii de Intenţie, dar cu condiţia acceptării unor amendamente conform cărora aplicarea deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor să fie “elastică”. De asemenea, patronii vor ca reducerea pensiilor cu 15% să se aplice doar în cazul acelor persoane ale căror pensii depăşesc în cuantum absolut suma de 1.000 lei.
Aceste politici trebuie să conţină următoarele măsuri imediate: restructurarea în maximum două luni a tuturor companiilor cu capital de stat, menţinerea regimului fiscal actual în industria IT, stoparea rapidă şi fermă a evaziunii fiscale, a muncii la negru şi a contrabandei cu ţigări, alcool şi alte produse de larg consum. Se doreşte reducerea cu 40% a cheltuielilor materiale ale instituţiilor publice, limitarea cu 40% a deplasărilor demnitarilor şi aleşilor locali în ţară şi străinătate.
Guvernul urmează să analizeze scrisoarea CES şi să decidă dacă va introduce în Scrisoarea de intenţie propunerile exprimate de partenerii sociali.