Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat în cadrul întâlnirii de azi cu liderii PNL condiţiile pentru acordarea în continuare a tranşelor prevăzute în acordul cu România. Instabilitatea politică ar putea amâna deblocarea banilor până în luna ianuarie, în cazul în care autorităţile române nu reuşesc să adopte măsurile legislative pe care şi le-au asumat.
„Am avut o primă întâlnire cu misiunea FMI, delegaţia CE şi a Băncii Mondiale. Domniile lor ne-au făcut cunoscută poziţia pe care o au şi care e una foarte tranşantă: fie într-un timp foarte scurt, până spre jumătatea lunii decembrie, se rezolvă câteva chestiuni pe care le-au convenit cu fostul Guvern şi anume un buget, care să aibă deficit de 5,9 prevăzut, adoptarea Legii pensiilor, Legii responsabilităţii fiscale, Legii unice a salarizării în acest timp, fie dacă nu revin în ianuarie după ce situaţia politică din România se presupune a se aşeza, însă în aceste condiţii nici FMI, care acum ar putea elibera o tranşă, şi, evident, nici celelalte două instituţii, nu vor da bani României”, a susţinut Antonescu.
Nimic despre renegocierea acordului
Antonescu a subliniat că PNL este dispus să-şi asume repsonsabilitatea pentru adoptarea legilor cerute de Fond, dacă acest lucru depinde de liberali, menţionând că liderii formaţiunii se vor întâlni din nou cu reprezentanţii FMI, CE şi BM pentru a discuta ce e de făcut în viitor, deşi punctele de vedere nu coincid.
Întrebat dacă reprezenaţii FMI sunt dispuşi să renegocieze Acordul cu România, Crin Antonescu a replicat că nu s-a discutat această chestiune, care ţine de viitor.
Responsabilitatea, pasată la Băsescu
„Nu am discutat acest aspect pentru că este un lucru de viitor. Problema se pune în felul următor: în acest moment, numai FMI mai poate să ne dea bani, ceilalţi, din cauza procedurilor tehnice, nu mai pot da bani până anul viitor. Doar FMI ar mai putea da bani în luna decembrie, iar FMI dă bani în momentul în care condiţiile sunt îndeplinite. Faptul că ele nu sunt îndeplinite şi din păcate nu văd cum ar putea fi îndeplinite, nu este responasilitatea noastră, ci a preşedintelui Traian Băsescu, care a refuzat formarea unui Guvern perfect legitim şi capabil să rezolve situaţia”, a afirmat Antonescu, menţionând că „FMI încearcă să găsească un consens pentru problemele din România”, iar în caz contrat „vine în ianuarie şi discută cu noile autorităţi, în primul rând cu Guvernul care va fi atunci instalat”.
Discuţii cu politicienii
Delegaţia FMI se află în România pentru a doua revizuire a acordului şi s-a întâlnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, având şi o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.
Delegaţia FMI se va întâlni cu mai mulţi lideri politici, a declarat, miercuri, şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, care a precizat că discuţii între instituţia financiară internaţională şi politicieni au avut loc şi în trecut.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
SURSA: Mediafax