Poziţie dură a Europei în scandalul Afganistan. Cum va trata UE regimul taliban

Europa

Sursa: Dreamstime

Comunitatea internaţională a luat foc după evenimentele petrecute în ultimele zile în Afganistan, în urma retragerii americanilor şi a trupelor NATO. Ce poziţie ia Europa în tot acest imens scandal?

Poziţie clară din partea şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen! Ea a precizat ce fel de relaţii are Europa, în acest moment, cu talibanii.

“Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere”

Există doar contacte operaţionale, a precizat von der Leyen, cu ocazia unei vizite la baza aeriană militară din Torrejón de Ardoz, în Madrid.

“Avem contacte operative cu talibanii. Trebuie să dezbatem cum să asigurăm ca oamenii care se află în Kabul să ajungă la aeroport. Asta este altceva. Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere”, a declarat, sâmbătă, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a adăugat că situaţia din Afganistan este “extrem de neclară”, însă “ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue”, relatează El Pais, preluat de News.ro.

“Ceea ce vedem este o tragedie pentru Afganistan şi o lovitură foarte dură pentru comunitatea internaţională. Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm. Nu doar pe cei care ajung în Europa, ci şi pe cei care au rămas în Afganistan. Comisia lucrează pentru creşterea ajutorului umanitar”, a mai precizat Ursula von der Leyen.

Cum s-a implicat Spania pentru ajutorarea refugiaţilor afgani?

Ea a lăudat şi Spania cu această ocazie şi implicarea acestei ţări în problema refugiaţilor, precizând că este “un exemplu a ceea ce este sufletul Europei”.

Baza militară din Torrejón s-a transformat în poartă pentru intrarea refugiaţilor afgani înainte de distribuirea lor ţărilor comunitare. Acolo a fost organizat şi un centru temporar pentru familiile strămutate.

“Nu va putea fi dat niciun euro din ajutor umanitar unui regim care le neagă femeilor drepturile”

“Trebuie să prevenim ca oamenii să ajungă pe mâna reţelelor de trafic de persoane. Trebuie să oferim rute sigure şi trebuie să acţionăm la scară globală. Va fi o temă centrală a reuniunii G7 de săptămâna viitoare.

Strămutarea persoanelor vulnerabile este de importanţă maximă. Acum este momentul de a pune acest angajament în practică. Nu a fost în van.

Situaţia este extrem de neclară, dar ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue. Vom încerca să fie format un guvern incluziv, ca femeile să poată continua să studieze. Nu va putea fi dat niciun euro din ajutor umanitar unui regim care le neagă femeilor drepturile”, a mai declarat Ursula von der Leyen în cadrul conferinţei de presă.

“Credem că faptele vor fi cele care ne vor spune care este gradul de credibilitate a talibanilor în această etapă. Acum este important să răspundem afganilor care vor să iasă din ţară”, a precizat şi Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei.

Sursa foto: Dreamstime