Pozițiile obișnuite ale brațelor pot supraestima semnificativ valorile tensiunii arteriale

tensiune

SURSA FOTO: Dreamstime

Un studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine a constatat că modalitățile uzuale de poziționare a brațului pacientului în timpul testării tensiunii arteriale (TA) pot supraestima semnificativ rezultatele testelor și pot duce la un diagnostic greșit al hipertensiunii.

Tensiune arterială poate fi ușor supraestimată

Tensiune arterială poate fi ușor supraestimată. Cercetătorii au examinat efectele a trei poziții diferite ale brațului:

  • un braț sprijinit pe un birou
  • un braț sprijinit în poală
  • și un braț nesprijinit atârnând pe partea laterală a pacientului

Ei au constatat că brațul sprijinit pe genunchi a supraestimat presiunea sistolică cu aproape 4 mmHg, iar brațul nesprijinit atârnând lateral a supraestimat presiunea sistolică cu aproape 7 mmHg.

Constatările confirmă faptul că poziția brațului face o „diferență uriașă” atunci când vine vorba de o măsurare precisă a tensiunii arteriale.

Asociația Americană a Inimii subliniază mai mulți pași cheie pentru o măsurare precisă – inclusiv dimensiunea adecvată a manșetei, susținerea spatelui, picioarele așezate pe podea cu picioarele neîncrucișate și o poziție adecvată a brațului.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că tensiunea arterială este prea des măsurată cu pacienții așezați pe o masă de examinare fără niciun suport pentru brațe sau cu un suport inadecvat.

SURSA FOTO: pixabay.com

Sprijinirea brațului pe genunchi a supraestimat tensiunea arterială

Studiul a recrutat 133 de participanți adulți (78% negri, 52% femei) între 9 august 2022 și 1 iunie 2023, scrie Medical Express.

Măsurătorile au fost efectuate în timpul unei singure vizite între orele 9 și 18.

Participanții au fost triați aleatoriu într-unul dintre cele șase grupuri posibile, care diferă în funcție de ordinea celor trei poziții ale brațelor așezate.

Cercetătorii au constatat că măsurătorile tensiunii arteriale obținute cu poziții ale brațului frecvent utilizate în practica clinică – un braț pe genunchi sau atârnând pe o parte – au fost semnificativ mai mari decât cele obținute atunci când brațul a fost sprijinit pe un birou, poziția standard, recomandată a brațului.

Sprijinirea brațului pe genunchi a supraestimat tensiunea arterială sistolică cu 3,9 mmHg și TA diastolică cu 4,0 mmHg. Un braț nesprijinit pe lateral a supraestimat sistolica cu 6,5 mmHg și diastolica cu 4,4 mmHg.