Prăbuşirea cotaţiilor ţine noii emitenţi departe de bursa de valori

Anul 2008 ar fi trebuit să fie anul ofertelor publice iniţiale, cel puţin zece oferte fiind aşteptate în acest an. Însă criza prin care trece bursa a amånat majoritatea noilor oferte. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se pregătea să primească, anul viitor cele mai multe oferte publice iniţiale (IPO). Pe långă declaraţiile optimiste ale oficialilor bursei sau ale guvernului de la începutul anului, numărul mare de IPO era susţinut şi de proiectele în care erau implica

Anul 2008 ar fi trebuit să fie anul ofertelor publice iniţiale, cel puţin zece oferte fiind aşteptate în acest an. Însă criza prin care trece bursa a amånat majoritatea noilor oferte.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se pregătea să primească, anul viitor cele mai multe oferte publice iniţiale (IPO). Pe långă declaraţiile optimiste ale oficialilor bursei sau ale guvernului de la începutul anului, numărul mare de IPO era susţinut şi de proiectele în care erau implicaţi brokerii. Din nefericire, criza prin care trece piaţa de capital în acest an a dus la amånarea multor listări, atåt la noi, cåt şi pe pieţele internaţionale.

Numărul redus de acţiuni disponibile la tranzacţionare a fost, anul trecut, una dintre cele mai blamate cauze pentru creşterea semnificativă a volumului de acţiuni transferate. Suma totală a titlurilor tranzacţionate în cursul anului trecut a fost de 14,23 miliarde, cu mai puţin de un miliard peste numărul din 2006, reprezentånd o majorare de circa 4,1%. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost mult mai mare, o creştere de aproape 40%, de la aproximativ 9,9 miliarde lei la 13,8 miliarde lei. Această majorare, însă, se datorează trendului ascendent pe care s-au aflat cotaţiile în primul semestru din 2007, în luna iulie fiind atinse maxime istorice pentru principalii indici bursieri. De altfel, în primele 11 luni ale lui 2008, numărul total al acţiunilor tranzacţionate se ridică la 12,2 miliarde de titluri, nu mult mai mic decåt cel de anul trecut, dar valoarea acestora nu depăşeşte 6,8 miliarde lei, date fiind scăderile masive ale preţurilor acţiunilor. „Ca număr de acţiuni tranzacţionate, nu suntem departe de 2007, cånd am avut parte de un an de excepţie, fiind şi primul an după integrarea în Uniunea Europeană. Preţurile, însă, au scăzut“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB.

Marile retrageri

Evenimentele de promovare a finanţării prin intermediul pieţei de capital organizate de BVB şi eforturile caselor de brokeraj de a atrage noi emitenţi au lăsat impresia, la finele anului trecut, că în 2008 se va reuşi atragerea unui număr semnificativ de companii la cota bursei. Optimismul era cvasi-generalizat din acest punct de vedere, în ciuda crizei financiare americane, care ameninţa pieţele internaţionale de capital. Se prefigura un număr de circa 15 noi emitenţi în 2008, printre care ar fi trebuit să se regăsească şi companii de mare calibru, percum Fondul Proprietatea sau Hidroelectrica. Oferte care aveau şanse să găsească repede cumpărători, în condiţiile în care oferta Transgaz Mediaş a adunat subscrieri în valoare de 1,8 miliarde euro pentru acţiuni în valoare de 65 de milioane de euro.

Din păcate însă, criza a lovit mult mai repede şi mult mai puternic decåt se aşteptau brokerii. La BVB erau aşteptate companii precum Adeplast Oradea, Transilvania Leasing, hotelul Aro Palace Braşov sau Romtelecom, alături de Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz. La BVB, însă, nu au ajuns ca noi emitenţi decåt Casa de Bucovina, STK Emergent, Erste Bank şi Teraplast Bistriţa. Seria de IPO de anul acesta a fost încheiată, în luna mai, de oferta Pomponio, ofertă finalizată fără succes. Din cele 14,6 milioane de titluri scoase la vånzare de Pomponio au fost cumpărate aproximativ nouă milioane, gradul de subscriere fiind de 68%. Deşi a consemnat un grad de subscriere mai mare decåt cel al fondului închis de investiţii STK Emergent, care a adunat doar 42%, oferta Pomponio trebuia subscrisă integral pentru a fi închisă cu succes. „Oferta Pomponio a eşuat şi din cauza brokerilor, care nu au dat informaţiile necesare clienţilor. Situaţia din piaţă s-a înrăutăţit după încheierea ofertei“, spune Laurenţiu Floroiu, director de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, intermediarul ofertei.

Teama de eşec

În a doua parte a anului, nu a mai avut loc nicio ofertă publică iniţială, în ciuda anunţării acestora pentru perioada de toamnă. Raiffeisen Capital & Investment, societate de brokeraj care a intermediat oferta Teraplast, cea mai mare de anul acesta, mai avea pregătite cåteva proiecte, dar nu au mai fost posibile din cauza înrăutăţirii condiţiilor din piaţă. Oficialii casei de brokeraj declară că ofertele nu au fost suspendate, ci doar amånate pentru anul viitor, cånd se speră într-o revenire a bursei. „Investitorii se tem că nu vor reuşi să strångă sumele pe care şi le doresc, iar eşecul unei oferte este văzut şi ca un vot negativ din partea investitorilor.

De aceea preferă să aştepte revenirea pieţei la sentimente mai bune, situaţie care sperăm să apară anul viitor“, spune Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment. Amånarea pe termen lung a ofertelor aflate deja în pregătire este, însă, costisitoare, deoarece societăţile sunt obligate să refacă toate datele ofertei odată cu modificarea rezultatelor trimestriale auditate.

Situaţia pieţei romåneşti este identică cu cea a pieţelor internaţionale. Inclusiv piaţa chineză, cea mai dinamică, în ultimii ani, în atragerea noilor emitenţi, înregistrează un număr redus de IPO. În al treilea trimestru al anului, numărul noilor emitenţi a fost cu 62% mai redus decåt în perioada similară a anului trecut. În Statele Unite ale Americii, reducerea este chiar mai mare, de la un total de 273 de IPO în 2007, la doar 43 anul acesta. Valoarea noilor oferte este, totuşi, ridicată, cu un total de 27,8 miliarde dolari, însă suma este susţinută de listarea Visa, ofertă cu o valoare de 17,8 miliarde dolari, a doua ca mărime din istoria internaţională a ofertelor publice iniţiale.

Din nefericire, nici prima jumătate a anului viitor nu se anunţă mai bună pentru lansarea de noi oferte. Speranţele brokerilor se îndreaptă către al doilea semestru al lui 2009, perioadă în care s-ar putea lista chiar şi Bursa de Valori Bucureşti. Iar apariţia companiilor energetice încă deţinute de stat depinde de viitorul guvern. 

«Emitenţii preferă să aştepte revenirea pieţei la sentimente mai bune înainte de lansarea ofertelor publice, situaţie care sperăm să apară anul viitor.»
Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment

47,7 mil. lei este suma obţinută de Teraplast Bistriţa prin listarea la bursă, fiind astfel cea mai mare ofertă publică iniţială din 2008

EVOLUŢIE LINIARĂ

Numărul societăţilor listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti a rămas aproape neschimbat în ultimii opt ani. Anul acesta, numărul emitenţilor de la BVB a ajuns la 67 şi cu ajutorul societăţilor care au venit pe piaţa principală de pe piaţa secundară a bursei