Prăbușirea economiilor și bătălia vaccinurilor. OMS: efectele pandemiei vor fi resimțite timp de decenii

OMS prevede că efectele epidemiei de coronavirus vor fi resimțite timp de „decenii”. Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre o bătălie a vaccinurilor și plonjarea economiilor.

În Statele Unite, țara cea mai îndoliată, numărul de decese într-o singură zi a depășit 1.200 timp de patru zile, conform lalibre.be

Efectele crizei sanitare vor fi resimțite în deceniile următoare

La șase luni de la decretarea unei situații de urgență mondială, Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua pandemia. „Această pandemie este o criză sanitară cum nu vezi decât una într-un secol, iar efectele ei vor fi resimțite în deceniile următoare”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Până în prezent, contagierea s-a răspândit la 17 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis cel puțin 673.909 de persoane, potrivit unui raport publicat de AFP din surse oficiale vineri, la ora 11:00 GMT.

Într-o sinistră poziție fruntaşă, Statele Unite au 153.268 de morți, 1.442 înregistrându-se doar vineri, un deces în fiecare minut. Pe locul doi se află Brazilia, cu 91.263 de morți, apoi Mexicul, care a avut un nou record de peste 8.000 de contaminări în 24 de ore vineri și 46.688 de decese până acum. Urmează foarte aproape Marea Britanie cu 46.119 de morți.

Columbia, a patra țară cea mai afectată din America de Sud, a depășit vineri peste 10.000 de decese, în timp ce Vietnamul și Fiji au anunțat fiecare primul deces.

Pe frontul medical, semn al unei concurențe intense între state, alianțele se înmulțesc pentru a asigura accesul la un viitor vaccin anti-Covid-19 și apar rivalități.

Imunologul Anthony Fauci, vocea rațiunii științifice din Statele Unite asupra pandemiei, a complicat situaţia vineri, exprimând îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia și China.

„Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii își testează vaccinurile înainte de a le oferi oricui”, a declarat el în timpul unei audieri în fața Congresului american.

Fără a împărtăși date științifice despre siguranța proiectelor sale de vaccin, Moscova a anunțat săptămâna aceasta că speră să înceapă producția industrială a două vaccinuri proiectate de cercetătorii din centrele de stat în toamnă.

În China, un proiect de vaccin este conceput în special de un institut de cercetare militară. Armata chineză i-a autorizat utilizarea în rândurile sale la sfârșitul lunii iunie, chiar dacă ultimele faze ale testării nu au început.

„Să afirmi că ai un vaccin gata de a fi distribuit chiar înainte de testare este, după părerea mea, problematică, ca să nu spun mai mult”, a avertizat din nou directorul foarte respectat al Institutului American de Boli Infecțioase în fața oficialilor aleși.

Finanțarea de peste 2 miliarde de dolari

Pe partea europeană, francezul Sanofi și GSK-ul britanic au anunțat vineri un acord cu Statele Unite, pentru o finanțarea de peste 2 miliarde de dolari pentru furnizarea inițială a 100 de milioane de doze către americani. Uniunea Europeană s-a aşezat la rând, rezervând 300 de milioane de doze pentru o sumă nedeterminată, pentru anul viitor.

Japonia, la rândul său, a semnat cu alianța germano-americană Biontech/ Pfizer pentru a-şi asigura 120 de milioane de doze de vaccin potențial.

Această concurență acerbă este controversată, deoarece ridică problema accesului la imunizare a țărilor cu venituri mici.

Pe plan economic, statisticile globale, afectate de restricții în multe țări, te amețesc.

Zona euro a înregistrat în al doilea trimestru o scufundare istorică de 12,1%  a PIB-ul său, a anunțat vineri Oficiul European de Statistică.

În Franța, scăderea în al doilea trimestru a fost de 13,8%, în Spania de 18,5%, în Germania, motorul economic al Europei, de 10,14%.

În Statele Unite, măsurile restrictive au provocat o prăbușire a PIB-ului de 32,9% în aceeași perioadă, la o rată anualizată. Față de al doilea trimestru din 2019, scăderea este de 9,5%.

În fața unei pandemii pe care nimic nu pare să o poată opri, autoritățile reînnoiesc măsurile de sănătate în ordine disparată.

Industria aeriană a denunțat restricțiile de călătorie „incoerente” în UE, care „subminează încrederea consumatorilor”. „Unele dintre aceste măsuri naționale unilaterale sunt contrare sfaturilor experților”, au deplâns companiile aeriene, în special în cadrul Asociației Transportului Aerian Internațional (Iata), solicitând o mai mare coordonare.

Mai multe țări europene au luat măsuri de carantină împotriva altor state sau regiuni ale UE, cum ar fi Regatul Unit faţă de Spania din cauza revenirii epidemiei, luând prin surprindere mii de turiști aflaţi deja acolo.

Vara, care a adus o revenire marcantă cu temperaturi sufocante în Europa de Vest, a determinat autoritățile să le amintească persistenţa epidemiei celor care se aglomerează pe plaje sau abandonează masca. În Franța, prefecții vor putea extinde acum obligația de a purta o mască în aer liber.

În Grecia, a fost decretată o prelungire până la sfârșitul lunii august a închiderii impuse migranților în tabere supraaglomerate, odată cu creșterea cazurilor de contaminare în țară.

Londra a decis să amâne cu cel puțin două săptămâni următoarea fază de relaxare în Anglia, programată pentru sâmbătă, cu redeschiderea anumitor locuri publice.

Schimbându-şi doctrina, Danemarca recomandă acum purtarea unei măști în transportul public.