Prima etapă din planul Arabiei Saudite - sau poate speranța acestei ţări de a restructura piața petrolului - durează mai mult decât era aşteptat. Prin refuzul de a ține în frâu producția pe măsură ce prețurile au scăzut, saudiții au permis un surplus de creștere și i-au avizat pe rivalii săi cu costuri de producţie mari - Rusia, Venezuela, producătorii de petrol de şist din Statele Unite. Acest semnal a fost, însă, slăbit de cantitatea tot mai mare de petrol depozitată, scrie portalul de ştiri american Business Insider.
Stocurile de petrol mondiale au crescut cu aproximativ 265 milioane de barili de anul trecut și banca franceză Société Générale crede că vor crește cu încă 1.600.000-1.800.000 de barili pe zi în primele șase luni ale acestui an, ajungându-se la aproximativ 300 de milioane de barili în total.
Petrolul este depozitat în speranța că cererea și prețurile se vor ridica mai târziu. O astfel de repopulare, plus noile îngrijorări politice – transportul din cel mai mare câmp petrolier din Libia au fost perturbate din nou săptămână trecută de un aparent sabotaj -, au împins prețul petrolului înapoi. După ce a scăzut cu mai mult de 60% din iunie şi până în prezent, prețul unui baril de țiței Brent a fost închis la 59.96 dolari în 18 februarie.
Refacerea stocurilor nu poate continua mult timp. Spații de depozitare din Europa și Asia sunt deja pline în proporţie de 80-85%. Încă puţin și se vor revărsa. La cum se prezintă situaţia, companiile închiriază petroliere pentru a păstra petrolul. Dacă nu vor mai fi spatii de depozitare, prețurile s-ar putea prăbuşi din nou.
Totul depinde acum de cât de repede este implementată faza a doua a planului saudit. Acest lucru constă în respingerea producătorilor care au costuri ridicate. În momentul de față, această fază se desfăşoară într-un ritm lent.
Tipurile de petrol sunt contorizate în prezent cu aşa-zisul sistem de „numărare a instalaţiilor” – numărul instalațiilor de foraj care operează în America și în altă parte. Analiștii cred că pe măsură ce „numărul instalaţiilor” este tot mai mic, exploatările de șist vor scădea, lovind profiturile și investițiile.
Cifrele de la Baker Hughes, o companie de servicii petroliere, arată că numărul de instalaţii din America de la mijlocul lunii februarie a ajuns la cel mai scăzut din 2011 și s-a aflat la 35% sub maximul în octombrie 2014. Aceasta reprezintă o scădere foarte mare.
Organizația a Tarilor Exportatoare de Petrol OPEC spune că ieșirile membrilor săi vor crește cu 400.000 de barili pe zi în acest an; alții cred că această creştere va fi mai mare. Exporturile de petrol provenind din ţările non-OPEC sunt susceptibile să crească de două ori. Datorită unui petrol parţial mai ieftin, cererea mondială este în creștere, dar nu cu mult.