EVALUARE Cine nu mai vrea sa mearga la scoala poate obtine o diploma pe baza competentelor Tot mai multi oameni lucreaza si se specializeaza in alte domenii decat cele in care s-au pregatit la scoala. Centrele de evaluare a competentelor le ofera sansa de a primi un certificat pe baza a ceea ce stiu sa faca, fara sa mai dea examene stresante si, adeseori, irelevante. Mecanic de exploatare in zootehnie Laurentiu Oaie este mecanic in zootehnie la Romsuintest, Pe
EVALUARE Cine nu mai vrea sa mearga la scoala poate obtine o diploma pe baza competentelor
Tot mai multi oameni lucreaza si se specializeaza in alte domenii decat cele in care s-au pregatit la scoala. Centrele de evaluare a competentelor le ofera sansa de a primi un certificat pe baza a ceea ce stiu sa faca, fara sa mai dea examene stresante si, adeseori, irelevante.
Mecanic de exploatare in zootehnie
Laurentiu Oaie este mecanic in zootehnie la Romsuintest, Peris. Lucreaza pe acest post de un an de zile si, de curand, si-a luat si un certificat in urma evaluarii competentelor. Laurentiu spune ca sistemul de evaluare nu a fost dificil pentru ca a lucrat in mai multe domenii din agricultura si stie sa-si faca bine treaba. “Alti colegi, cu mai putina experienta, spun ca le-a fost mai greu. Acum, treaba merge bine si speram sa ne descurcam si mai bine cand se va incheia si modernizarea tehnologica a unitatii.”
In urma cu un an, a fost aprobata procedura de certificare a competentelor profesionale obtinute pe alta cai decat cele formale, la scoala. La vremea respectiva, primisera avizul de functionare sase centre de evaluare a competentelor si existau mari sperante ca sistemul se va dezvolta rapid si in Romania. In multe tari din Europa, certificarea competentelor dobandite la locul de munca a devenit o forma mult mai atractiva. Simplitatea si rapiditatea procedurilor s-au dovedit mult mai apropiate nevoilor oamenilor in contextul schimbarilor tot mai frecvente care au loc pe piata muncii. Promotorii modelului adoptat in Romania considerau ca obtinerea unei astfel de certificari ar putea constitui un demers foarte util pentru libera circulatie a oamenilor pe piata muncii interne. Se pare ca interesul este mult mai larg, chiar daca nu exista un cadru european bine reglementat in domeniul certificarii si recunoasterii certificarilor pe alte cai decat cele formale.
La Centrul Agroserv Management, autorizat sa evalueze in ocupatii cu profil agricol, au venit deja persoane care au dorit sa lucreze in strainatate. Certificarea nu este, deocamdata, recunoscuta si in afara tarii, dar pentru angajatorii straini reprezinta ceva mai mult decat o simpla declaratie data de candidati. Recunoasterea internationala nu se realizeaza, in acest moment, in totalitate nici intre tarile membre ale Uniunii Europene. Pentru ca diplomele eliberate de centrele noastre de certificare sa fie recunoscute, Guvernul ar trebui sa incheie acorduri bilaterale cu tarile UE sau cu alte state spre care migreaza forta noastra de munca.
“Spre marea noastra surprindere, s-au dovedit a fi interesati sa se evalueze si sa obtina un certificat de competente si oameni care se ocupa de cultivarea pamantului sau cresterea animalelor. Pentru a putea obtine un credit de la banca sau fonduri in cadrul programelor destinate agriculturii, oamenii s-au lovit nu numai de problema elaborarii unui plan de afaceri, ci si de nevoia de a dovedi ca sunt competenti” – explica Elena Moldovan, evaluator in cadrul Centrului Agroserv Management. Certificarea la acest nivel nu-i tocmai usoara. “Oamenii nu au obisnuinta de a vorbi sau de a explica intr-o forma structurata ceea ce fac in mod obisnuit. De aceea, la inceput, trebuie sa stam mai mult de vorba cu ei. Le dam o fisa de autoevaluare, unde completeaza tot ce stiu sa faca si cunostintele pe care le au in domeniul pentru care au venit sa solicite certificarea” – detaliaza interlocutoarea noastra procesul. De multe ori, solicitantii cred ca pot face si stiu mai mult. Certificarea se da numai pe nivelul de competenta dovedit. Un om cu experienta in domeniul cultivarii plantelor de camp poate obtine certificatul de agricultor in cateva zile, dupa sustinerea unor probe orale, scrise si practice.
La centrul Agroserv au inceput sa fie trimisi oameni chiar de catre firme. “Recent, am facut o certificare a oamenilor pentru locurile de munca din sectorul nostru de activitate: cresterea porcilor – aflam de la Nicolae Zeneci, director stiintific la Romsuintest, Peris. Scopul a fost de
a-i incadra corect in anumite trepte, pe baza competentelor, dar si de a-i motiva. Avem oameni foarte buni, fara nici o calificare initiala sau care provin din alte domenii de activitate, care s-au perfectionat la locul de munca. Intre cei 18 mecanici trimisi la centru, a fost si un pilot. Fiecare a primit un certificat care atesta nivelul corect al competentelor, ceea ce pe noi ne ajuta sa vedem ce trebuie sa facem mai departe pentru a creste eficienta, competitivitatea acestei societati.” Dupa incheierea acestui prim program de certificare, conducerea de la Romsuintest vrea sa trimita pentru evaluare si muncitorii calificati in clasificarea carcaselor de porcine. Integrarea bate la usa, motiv pentru care interesul alinierii la standardele Uniunii creste de la luna la luna.
La Centrul Agroserv Management au fost trimisi si muncitori piscicoli. Firmele private incep sa-si ia masuri de siguranta pentru a ramane pe piata, dar si pentru a fi sigure ca oamenii sunt capabili sa utilizeze echipamentele si tehnologia in care au inceput sa faca investitii. “La centru au venit si specialisti cu studii superioare pentru a se certifica. Este vorba de cei care au dorit sa intre ca si consultati in diferite proiecte finantate de Banca Mondiala. Dar vin si persoane care vor sa-si deschida un centru propriu de consultanta in domeniul agricol.” Dna Moldovan spera ca, anul viitor, sa diversifice profilurile in care se va face evaluarea, in functie de necesitatile pietei.
Manageri de proiect specializati la locul de munca
Fata de anul trecut, ofertele centrelor de evaluare au crescut semnificativ si s-au diversificat foarte mult profilele ocupationale pentru care se asigura certificarea. Oamenii vin pentru ca au descoperit ca, in felul acesta, pot sa-si inscrie in carnetul de munca specializari dobandite la locul de munca. Fiecare centru stabileste modalitatea concreta de evaluare, astfel incat metodele aplicate sa conduca la demonstrarea competentei in ansamblul ei. Indiferent de variantele adoptate, testul scris si demonstratia practica a competentei sunt obligatorii. Durata evaluarii poate diferi de la un centru la altul, la fel ca si pretul. Cele mai cautate centre de evaluare sunt in acele domenii in care oamenii se confrunta cu nevoia de a dovedi ca au o calificare pentru a se putea angaja pe un salariu mai bun. Se afla acum in atentia centrala care certifica specialisti in domeniul informaticii: administrator de retea de calculatoare, formator in domeniul IT, formator de formatori, operator calculator electronic si retele, operator introducere, validare si prelucrare date, operator procesare texte, imagine si programator ajutor.
Foarte multi tineri au dobandit aceste calificari la locul de munca si acum au nevoie de acte care sa le permita trecerea lor in carnetele de munca. De interes se bucura si centrele de evaluare a managerilor de proiect. De data aceasta, solicitarile vin din partea celor care vor sa intre sa lucreze in proiecte internationale, certificarea fiind un criteriu de selectie impus de partenerul strain. Din aceleasi considerente vin sa se certifice si formatorii. Pana in 2010, insa, toti vor trebui sa detina un astfel de certificat, daca vor dori sa profeseze in cadrul unui centru de formare, conditia fiind impusa prin legislatia de profil.
In acest an, au aparut si centre care certifica in meserii din domeniul alimentatiei si constructiilor. Pentru a se putea angaja, persoanele care au lucrat inainte ca bucatari, chelneri, dulgheri, zidari ori sudori au nevoie de o dovada: un curs sau un certificat de competente. Multi au descoperit ca in cateva zile si cu bani mai putini pot dobandi o diploma pe care nimeni nu o pune la indoiala, eliberata de un centru de evaluare.
Mecanic de exploatare in zootehnie
• Ocupatia se aplica muncitorilor din agricultura care se ocupa cu executarea mecanizata a activitatilor de productie din zootehnie in scopul obtinerii de produse zootehnice.
• Ocupatia presupune competente aferente in pregatirea, reglarea si intretinerea utilajelor agricole si executarea mecanizata a tuturor lucrarilor din zootehnie in functie de tehnologia aplicata si dotarea aferenta.
• Activitatea presupune relatii de colaborare cu echipele de deservire manuala a utilajelor si cu serviciile de reparatii, aprovizionare cu materiale, piese de schimb si carburanti, precum si relatii de subordonare fata de organizatorii locurilor de munca.
• Capacitatea de concentrare, rabdarea, tenacitatea si promptitudinea, precum si desfasurarea activitatii in conditii de stres legate de specificul zootehniei privind particularitatile biologice ale animalelor si durata zilei de munca reprezinta cateva aptitudini specifice, absolut necesare unui mecanic de exploatare in cresterea animalelor.
Diplome pe trepte de competenta
Metodologia adoptata pentru evaluarea si certificarea competentelor:
• Se depune o cerere la un centru autorizat intr-un anumit domeniu pentru evaluarea si certificarea in ocupatie/calificare.
• Evaluatorul explica si detaliaza continutul standardului ocupational, la cererea solicitantului.
• In functie de rezultatul autoevaluarii, evaluatorul recomanda candidatului sa intre in procesul de evaluare pentru intregul standard sau doar pentru o parte.