Pe măsură ce viața personală și profesională devin din ce în ce mai intense și provocatoare, cu stări de stres și valuri de emoții, meditația devine mai mult o nevoie, decât o pasiune. Concret, vorbim de o abordare a antrenării minții, similară cu modul în care sportul este o abordare a antrenării corpului. Aceasta presupune controlarea minții și conștientizarea gândurilor. O practică perseverentă a meditație poate duce la o mai bună înțelegere a sinelui, prin echilibrarea calmului și a contemplării.
Științific, meditația este un fenomen mental biofizic prin care se descrie o stare de atenție asupra unui gând, asupra conștientului, subconștientului sau inconștientului. Aceasta implică atenția spre gândirea însăși, fără a te lăsa dus de gânduri.
Ce beneficii aduce meditația
Cu toate că relaxarea nu este în sine obiectivul meditației, aceasta este adesea un rezultat. Studiile făcute asupra practicanților de meditație notează o serie importantă de beneficii pe termen scurt pentru sistemul nervos: tensiunea sângelui mai scăzută și o circulația îmbunătățită, ritmul cardiac mai mic, mai puțină transpirație, o viteză respiratorie mai lentă, mai puțină anxietate, mai multe sentimente de bunăstare, o relaxare profundă și mai puțin stres.
Află ce tip de meditaţie ţi se potriveşte în rândurile revistei Capital.