Controale ANPC în bănci, pe tema practicilor de calculare a ratelor

Controale ANPC în bănci. În prezent, fiecare instituție bancară este supusă unei verificări de fond, iar concluziile vor fi anunțate după finalizarea procedurilor de constatare a contravențiilor.

Anunțul a fost făcut vineri, 26 ianuarie, de către Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Controlul de fond reprezintă o inspecție fiscală detaliată, focalizată pe evaluarea modului în care sunt îndeplinite toate obligațiile fiscale și alte responsabilități conform legislației fiscale și contabile aplicabile unui contribuabil sau plătitor, pe o durată specifică.

Paul Anghel a precizat că fiecare bancă se află într-un control de fond în prezent.

El a adăugat că au solicitat documente relevante de la toate băncile care au acordat împrumuturi în CHF (franci elveţieni – n.r.), euro și lei în diverse momente. O parte dintre documente au fost deja primite, iar restul vor fi obținute în perioada următoare.

„Fiecare bancă în acest moment se află într-un control de fond…. Am plecat de la povestea controlului privind informarea consumatorilor la faza precontractuală şi am descoperit anumite lucruri.

După ce finalizăm prin procesul verbal de constatare şi contravenţie şi prin, bineînţeles, ordinele semnate de preşedintele autorităţii, în momentul acela le vom şi comunica.

Am solicitat tuturor băncilor care au avut de-a lungul timpului creditare în CHF, euro şi lei anumite documente. Le-am primit parte dintre ele, parte dintre ele urmează să le primim în perioada următoare.

Le scanăm, le verificăm, sunt mai mulţi oameni care se uită. Am cerut şi nişte păreri, inclusiv către celelalte instituţii ale statului şi o să luăm o hotărâre în momentul în care finalizăm documentul de control”, a informat Paul Anghel, în cadrul unei conferințe de presă.

Banca Transilvania, BCR, ING sau Raiffisen, printre băncile sancționate de ANPC în 2023

rate, robor
Probleme descoperite la calculul ratelor / SURSA FOTO: Dreamstime

 

Această acțiune vine în contextul în care, în cursul anului 2023, ANPC a comunicat descoperirea unor practici comerciale înșelătoare legate de calculul ratelor la 11 bănci din țară.

Acestea au fost sancționate cu o amendă în valoare de 550.000 de lei. În plus, pentru restabilirea echilibrului contractual, a fost sugerată elaborarea unor noi grafice de rambursare.

Băncile sancționate sunt următoarele

1. ING Bank
2. First Bank
3. Credite Europe Bank
4. OTP Bank
5. Alpha Bank
6. Banca Transilvania
7. Raiffeisen Bank
8. BCR
9. Patria Bank
10. Unicredit Bank
11. BRD Groupe Societe Generale

Mai apoi, ANPC a comunicat finalizarea verificărilor la alte opt entități financiare bancare ce își desfășoară activitatea în România, fiind impuse amenzi în cuantum de 400.000 de lei.

Băncile sancționate au fost, de data aceasta, următoarele:

1. Exim Bank
2. Procredit Bank
3. Intesa Sanpaolo
4. Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară)
5. Libra Bank
6. CEC Bank
7. Garanti Bank
8. Vista Bank

Ca urmare a sancțiunilor impuse de ANPC, o parte dintre aceste bănci au informat ulterior că au obținut în instanță suspendarea ordinului emis de președintele ANPC în luna mai a anului trecut. Acesta viza modul de calcul al ratelor în ceea ce privește rambursarea creditelor.