Un nou val de praf saharian a ajuns în România
Un nou val de praf saharian a ajuns în România! Multe mașini par să fie la finalul unei călătorii pe un drum mâlos.
Până la ora 13, meteorologii ne avertizează că trebuie să ne așteptăm ca particulele de noroi să se depună în zonele din sudul și nord-estul țării.
În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară, potrivit ANM.
Acest fenomen a afectat și Grecia, unde o furtună de nisip a colorat cerul în nuanțe intense de portocaliu marți. Vântul a transportat particulele de nisip peste Marea Mediterană, acoperind chiar și capitala elenă și creând un peisaj de parcă ar fi fost desprins din Marte, mai ales la apusul soarelui.
Meteorologii au prognozat că atmosfera se va curăța treptat în cursul zilei. Este așteptată și o scădere a temperaturilor în acea zonă.
În Creta, temperaturile au depășit pragul de 30 de grade Celsius, iar vântul puternic a provocat peste 20 de incendii de vegetație în decurs de numai 24 de ore.
Praful saharian a acoperit și Atena
Norii de praf aduși din Sahara au acoperit Atena și alte orașe din Grecia marți. Acesta este unul dintre cele mai severe episoade de acest fel înregistrate în țară încă din 2018, au declarat oficialii.
După zile de vânturi puternice dinspre sud, mai multe regiuni au fost acoperite de o ceață galben-portocalie, limitând vizibilitatea și determinând autoritățile să emită avertismente privind riscurile pentru sănătatea respiratorie, relatează The Guardian.
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara de la 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.
Grecia a fost deja afectată de nori de praf proveniți din Sahara la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, aceștia extinzându-se și către părți din Elveția și sudul Franței.
Autoritățile au emis avertismente cu privire la efectele particulelor de praf, care pot reduce lumina solară și vizibilitatea, precum și la creșterea concentrațiilor de particule fine de poluare. Aceste fenomene reprezintă riscuri mai ales pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente.
Sahara eliberează anual între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral. În timp ce particulele mai mari se depun rapid pe pământ, cele mai mici pot călători pe distanțe de mii de kilometri. Astfel, pot ajunge în întreaga Europă.
Serviciul meteorologic din Grecia a comunicat că cerul se va începe să se clarifice începând de miercuri.
Vânturile puternice din sudul țării din ultimele zile au contribuit la declanșarea unor incendii de vegetație neobișnuit de devreme în sudul țării.
Incendii de vegetație în sudul Greciei
Serviciul de pompieri a raportat marți seara că au fost înregistrate un total de 25 de incendii de vegetație în ultimele 24 de ore în țară. Trei persoane au fost arestate pe insula turistică Paros din Marea Egee, fiind suspectate că au provocat accidental un incendiu de vegetație luni. Nu s-au înregistrat pagube semnificative, iar incendiul a fost rapid stins.
Un alt incendiu, care a izbucnit în apropierea unei baze navale din Creta, a fost adus sub control marți.
Vânturile puternice din sudul țării din ultimele zile au contribuit la declanșarea unor incendii de vegetație neobișnuit de devreme în sudul țării.
Serviciul de pompieri a raportat marți seara că au fost înregistrate un total de 25 de incendii de vegetație în ultimele 24 de ore în țară. Trei persoane au fost arestate pe insula turistică Paros din Marea Egee. Acestea sunt suspectate că au provocat accidental un incendiu de vegetație luni. Nu s-au înregistrat pagube semnificative, iar incendiul a fost rapid stins.